Windykacja firmy kurierskiej

• Autor wątku Autor wątku Chasim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chasim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.

Odezwała się do mnie firma pośrednicząca w usługach kurierskich że 3 miesiące temu byłem odbiorcą pewnej paczki. W związku z tą przesyłką została nałożona dopłata ze względu na niestandardowe wymiary. Wystawili fakturę na nadawcę jednak nadawca twierdzi że to ja zamawiałem kuriera.

Powiedziałem że ze względu na upływ czasu nie przypominam sobie kto zamówił. Po sprawdzeniu wiadomości z serwisu aukcyjnego nie znalazłem tam jasnych informacji żebym to ja zamawiał kuriera. Dlatego odpisałem że nie przypominam sobie sytuacji i nie jestem w stanie stwierdzić że to ja zamawiałem kuriera. Pani w ten sam dzień odpisała email że rozmawiała jeszcze raz z nadawcą ma nasze wiadomości i w związku z tym przepisuje fakturę na mnie.

Po poproszeniu o kopie tego dowodu Pani stwierdziła że nie może mi tego udostępnić i prosi o zapłatę bo inaczej windykacja będzie kontynuowana.

1. Co w tej sytuacji zrobić?
2. Czy jeśli faktycznie to ja zamówiłem kuriera na prośbę nadawcy paczki to automatycznie z tego tytułu mogą zostać mi przypisane kary które widocznie wynikały z błędu nadawcy jak wymiar, waga itd? (W wiadomościach na serwisie nadawca określa wymiary i wagę paczki).

Kwota to ponad 200 pln, niby nie dużo ale nie bardzo poczuwam się do winy z tego tytułu, poza tym jest to jakieś 20% wartości przedmiotu który tą przesyłka był wysłany więc sporo.

Ignorować jeżeli nie potrafią udowodnić, że to z tobą zawarli umowę.

Powrót