windykacja i podatek poza UE

• Autor wątku Autor wątku suchy55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suchy55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

zainteresował mnie ten dział, bo temat mnie interesujący jest poświęcony zajmowaniu zagranicznego konta przez komornika. Otóż właśnie szukam możliwości otwarcia takiego konta, zastanawiam się tylko, czy bardziej bezpieczne będzie konto np w Izraelu czy Australii, bo nie będą go dotyczyć europejskie nakazy zapłaty.
Moja sprawa wygląda następująco, otrzymałem w spadku pieniądze, które muszę podjąć w banku po wizycie u adwokata zarządzającym spadkiem. Suma nie jest duża jak na ich realia, około 50 tys dolarów australijskich. Mam dwie możliwości, odebrać tę sumę osobiście w Sydney, po wizycie u adwokata miałbym pójść do banku z czekiem i zrealizować go tam, albo odwrotnie, w australijskim banku otworzyć konto i udać się do adwokata celem podania mu numeru konta na które on przeleje środki. Czy konto w Australii będzie bezpieczne w sensie zajęcia go przez komorników i żadną metodą nie zajmą tam będących pieniędzy? Sprawa druga, rozumiem, że w związku z podpisanym porozumieniem pomiędzy Polską i Australią, w momencie kiedy będę realizować odbiór pieniędzy w Australii, zostanie pobrany podatek dochodowy przez bank który będzie to wypłacać? Po lekturze tego porozumienia tak to zrozumiałem. A jest sposób żeby wymusić na nich wypłatę całej sumy nie uwzględniając podatku? Chciałbym sam to wszystko zrealizować. Moja siostra która już odebrała swoją część, powiedziała mi, że naliczono jej podatek w wysokości 20% a nie 10% jak rodzinie. Nasz wujek który zmarł i zostawił to dla nas, pozostawił testament który został chyba unieważniony ponieważ żyła wtedy jego żona, nie będąca obywatelem polskim. Chyba zgodnie z prawem australijskim, ona przejęła majątek. Z jej testamentu wynika to co mam otrzymać, więc jak siostra płaciła podatek po odbiorze przelewu z Australii, to w urzędzie powiedzieli jej, że to od obcej osoby i że ma zapłacić 20%. Dlatego ja chciałbym odebrać całą sumę i później zarządzać tym osobiście. poza tym, jak pisałem wcześniej, chcę to obronić przed komornikiem. Prowadzę od lat spór z urzędami w zakresie płatności przeze mnie za coś czego mi nie dano a opłaty pobierano przez długie lata, za to oni naliczają swoje opłaty i koszty, uzbierało się tego sporo. Dlatego muszę ochronić ten spadek.
Jak go ochronić i czy da się uniknąć zapłacenia podatku przy jego odbiorze?
Zastanawiam się, czy różnica będzie gdy otworzę konto w Izraelu i to konto podam adwokatowi w Australii do zrealizowania przelewu. Wtedy nie będę mógł mieć wpływu na sprawy związane z podatkiem kiedy będzie się to odbywało w Australii. O ile można mieć jakikolwiek wpływ. Jak Państwo sądzicie?

Pozdrawiam wszystkich

Ostatnia edycja:
Ukrywanie majątku przed komornikiem jest przestępstwem, więc Nikt z forum Ci w tym nie pomoże. W omijaniu prawa podatkowego krajowego czy zagranicznego również.

Nie oczekuję informacji, pod który adres mam się udać, o której, do kogo konkretnie, a o informacje które są dostępne i nie są przestępstwem. To wg Ciebie powinno się pozamykać wszystkich którzy coś o tym wiedzą, adwokatów i doradców finansowych w pierwszej kolejności. Komuną to trąci, nie można porozmawiać o czymś co nie podoba się pachołkom władzuni.
Druga sprawa, nie przeszkadza Ci przestępcze działanie większości komorników, pomijając, że nie ma na nich bata, a przeszkadza Ci rozmowa o tym jak ich uniknąć? Ciekawe czym się zajmujesz? :)
Idąc Twoim tokiem myślenia, to jakbym napisał, że do zamordowania kogoś potrzebny jest np nóż albo siekiera, to zostałbym skazany za wszelkie zbrodnie z użyciem tych narzędzi, za współudział lub podżeganie ... ręce opadają.

Ostatnia edycja:
pomyłka w poście, proszę go usunąć.

Ostatnia edycja:
suchy55 napisał:
przestępcze działanie większości komorników
Puknij się w głowę. Mocno.
Nie pomawiaj grupy zawodowej.
A w Twojej sprawie poszukaj jakiegoś forum złodziei.

Nie pomawiam, znałem wielu i wiem co wyprawiali. No i nie czytasz chyba gazet :) Szkoda rozmowy.
Jak widzę, to komuny ciąg dalszy, ale w gorszym wydaniu chyba jeszcze.
Proszę pisać tylko merytorycznie w moim temacie, żółć i skowyt piesków władzuni mnie nie interesuje.

suchy55 napisał:
znałem wielu i wiem co wyprawiali.
Skąd ich znałeś? Sorry, wątpię, że ze studiów. Obawiam się, że poznawałeś ich przy licznych próbach oszukiwania wierzycieli. Ilu z nich popełniło przestępstwo (jakie?). Różne rzeczy się dzieją i różne rzeczy gazety opisują. Jednak zapewniam Cię, że w żadnej gazecie nie znajdziesz takiego skończonego idioty, który wymyśliłby, że większość komorników to przestępcy.
suchy55 napisał:
Proszę pisać tylko merytorycznie w moim temacie
Nie obchodzi mnie o co prosisz.
suchy55 napisał:
mnie nie interesuje
i co Cię interesuje.

Powrót