Windykacja Intrum

• Autor wątku Autor wątku myszka8585
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszka8585

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam pytanie odnosnie firmy intrum, chodzi o cyfre + z 2000r, teraz wiem ze jest to dług przedawniony ale na koniec roku 2011 jeszcze tego nie wiedziałam dzwonili do mnie, straszyli przysyłali jakieś pisma, kwote długu wyliczyli na 1200zł. Zaczęłam spłacac zadłużenie w ratach na tą chwile zostało mi do spłaty 390zł, dalej wydzwaniają i przysyłają pisma i stąd moje pytanie czy muszę im to do końca spłacac czy nie, co z tym dalej robic?

Nie musisz ... nie odzyskasz pieniędzy, które zapłaciłaś, ale dług może zostać na poziomie 390 zł. Jak sprawa trafi do sądu, podniesiesz zarzut przedawnienia i to będzie koniec sprawy w sądzie ... do której pewnie nie dojdzie, bo po e-sądzie odpuszczą.

Pozdrawiam :cool:

Guardian Angel napisał:
Nie musisz ... nie odzyskasz pieniędzy, które zapłaciłaś, ale dług może zostać na poziomie 390 zł. Jak sprawa trafi do sądu, podniesiesz zarzut przedawnienia i to będzie koniec sprawy w sądzie ... do której pewnie nie dojdzie, bo po e-sądzie odpuszczą.

A czy przypadkiem autor wątku nie przerwał biegu przedawnienia, spłacając zadłużenie, czyli tak jakby przyznając się do długu?

Nie ... co prawda autorka tematu spłacała dług, więc go uznała, ale ... może "graficznie":
wymagalność roszczenia (A) -> ............ bieg przedawnienia (B) ............ <- przedawnienie (C)

Autorka zaczęła spłacać dług, kiedy do przedawnienia już doszło (C), więc swoim działaniem nie przerwała biegu przedawnienia (B), ponieważ ten bieg już się skończył i owocuje możliwością podniesienia zarzutu przedawnienia roszczenia :)

Guardian Angel napisał:
swoim działaniem nie przerwała biegu przedawnienia
Zgadzam się. Nie można przerwać biegu przedawnienia, które zakończyło już swój bieg.

Jednak spłatę zadłużenia w ratach należy traktować jako dorozumiane zrzeczenie się korzystania z zarzutu przedawnienia.
Jeżeli dłużnik podniesie zarzutu przedawnienia i jeśli dojdzie do rozprawy - to sąd powinien zbadać czy dłużnik świadomie zrzekł się zarzutu przedawnienia.

Tylko bowiem świadome zrzeczenie się korzystania z tego zarzutu - skutkować może tym, iż roszczenie przedawnione ( naturalne ) ulegnie przekształceniu z powrotem w zaskarżalne.

Powrót