Windykacja, komornik a zatrzymanie na lotnisku?

• Autor wątku Autor wątku bernatka12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bernatka12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Opis Sprawy : Witam serdecznie
Dziękuje za rozparzenie mojego problemu
ROK TEMU MOJ MĄŻ POSIADAL FIRMĘ PO CZYM UPADŁA ON MUSIAŁ WYJECHAĆ PONIEWAŻ NIE MIELIŚMY ŚRODKOW DO ŻYCIA A JA ZOSTAŁAM Z MOIMI ZADŁUŻENIAMI ORAZ Z JEGO ,BYLIŚMY NA LIŚCIE NAJLEPSZYCH KLIJENTW BANKOW PONIEWAŻ ZAWSZE SPŁACALIŚMY AŻ DO MOMENTU KIEDY ZACZEŁY SIĘ KŁOPOTY ŻYCIOWE.

NIE BYŁAM W STANIE SPŁACAĆ WSZYSTKIEGO PRUBOWAŁAM ROZMAWIAĆ Z BANKAMI ALE NIESKUTECZNIE ,PO CZYM POSTANOWIŁAM WYJECHAĆ ZA PRACĄ DO MOEGO MĘŻA.
TERAZ JEST ROK CZASU JAK NIE WIEMY CO SIĘ DZIEJE W POLSCE NA DZIEŃ DZISIEJSZY TYLKO POSIADAMY INFORMACJE OD JEDNEGO KOMORNIKA GDZIE PRUBYUJEMY SPŁACAĆ ZOBOWIĄZANIE .
PRAWDOPODOBNIE MAMY WIĘCEJ ZALEGŁOŚCI KOMORNICZYCH.
Bardzo proszę jezeli to możliwe o odpowiedz czy możemy zostać zatrzymani na lotnisku za niezapłacone sprawy kredytowe w których jest komornik lub firmy windykacyjne.
chcemy lecieć do polski z maleństwem chcemy się uporać z tym wszytkim i mamy obawy o aresztowaniu na lotnisku
Bardzo proszę o odpowiedz

jeśli była sprawa sądowna(karna nie w wydaniu klauzuli wykonawczej )lub postępowanie prokuratorskie to możecie być zatrzymani ale sądząc po tym co piszecie to raczej nie.

Ostatnia edycja:
jak sprawdzić czy zostało wszczęte postanowienie karne.

ENA (Europejski Nakaz Aresztowania) wydawany jest w przypadkach, kiedy zachodzi podejrzenie co do osoby, że popełniła przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności na co najmniej 1 rok.
Jeszcze nie słyszałam, żeby wydawano ENA na dłużników wobec banków.
Poza tym wydaje mi się idiotyczne, żeby takiego ananasa aresztować na lotnisku w obcym kraju i pakować do samolotu wynajętego na koszt Państwa, żeby takiego delikwenta dostarczyć przed Sąd, kiedy ten właśnie z biletem w ręku (kupionym na własny koszt) zmierza do samolotu, który leci do kraju, w którym wydano ENA. Prędzej taką osobę by wpuścili do samolotu i zatrzymali na lotnisku już w kraju, w którym wydano nakaz podczas wysiadania z samolotu albo odbioru bagażu, który był przewożony w luku bagażowym.

Jeżeli chodzi tylko o długi a nie jeszcze o jakieś postepowania w sprawach karnych (np. oszustwa. malwersacje finansowe) to nie mogą was aresztować. Długi nie są karalne w Polsce i nie idzie się za nie do więzienia. Nie można mylić egzekucji w sprawach cywilnych do postepowania w sprawach karnych.

Posiadamy niestety długi bankowe z męża upadłej firmy?

Dobrze ale posiadanie długu bankowego to nie przestępstwo. Upadłość firmy też nie.

czy komornicy sądowi mają możliwość ustanowienia zatrzymania na lotnisku za długi bankowe.
dziękuje za odpowiedzi.

Ale co ENA ma wspólnego z długami?

Czy ktoś odbierał dla Was pocztę? Jeśli tak to zauważyłby pisma z prokuratury i Sądu (Wydziału Karnego).

Z tego co na dzień dzisiejszy wiemy pisma były od komorników sądowych.
Mamy nadzieję że wszystko będziemy wstanie teraz poukładać .

Komornik was nie zatrzyma na lotnisku, to pewne.

dziękujemy za pomoc.

Prawdopodobnie mamy więcej komorników po upadłej firmie oraz moje.
mamy nadzieje że nie zostało wszczęte postanowienie karne przecież spłacaliśmy do puki nie zaczoł się koszmar jednak jest rok czasu .
będziemy się starać uporządkować te sprawy jesteśmy dobrej myśli boimy się dlatego ponieważ był ok 2 tygodni temu komornik i straszył moich rodziców policją oraz że za niespłacone nasze długi oni zostaną pociągnięci.

Bernatka12 zapytała, czy mogą ją zatrzymać na lotnisku podczas kontroli- zrozumiałam, że obawiała się policji. Dlatego napisałam o ENA i w przypadku ENA nie ściga się nikogo za długi... Teraz zrozumiałeś mnie Gordon Lameman?

Ja Cię zrozumiałem już wcześniej. Jednak Twoja wypowiedź sugerowała, że jednak mogą ją zatrzymać.

Autorka wątku nie wiedziała czy posiadanie długów stanowi przestępstwo, a Twoja wypowiedź zapewne ją nico przestraszyła ;)

No to przepraszam za niezbyt jasne sformułowanie i cieszę się, że już się wyjaśniło.

Powrót