Windykacja KRUK

• Autor wątku Autor wątku Gabriela888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabriela888

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam, proszę o ocenę następującej sprawy:
Bank zawiadamia iż "na mocy Umowy przelewu i przeniesienia wierzytelności z dnia 31.08.2015 dokonał na rzecz Prokura Niestandaryzowanego....... przelewu wymagalnej wierzytelności Banku z tytułu Umowy o kredyt... nr....wraz ze wszystkimi związanymi z tą wierzytelnością zabezpieczeniami. W związku z powyższym prosimy o dokonywanie wszelkich płatności na rachunek należący do pełnomocnika Funduszu KRUK S.A.
Przepraszam, ale nie rozumiem, bank sprzedał dług? i teraz mam płacić na rachunek KRUKA? Czy mam się poddać dobrowolnie egzekucji? Co mam w tej sytuacji robić? Nadmieniam iż chodzi o kredyt firmowy z którego zostało do zapłaty ok. 8 tys. zł. firma nie istnieje, ale przedawnienie "chyba" nie wchodzi w grę.

Gabriela888 napisał:
Czy mam się poddać dobrowolnie egzekucji?
Nie istnieje w tym przypadku takie pojęcie
Gabriela888 napisał:
ale przedawnienie "chyba" nie wchodzi w grę.
"Chyba" - najwłaściwsze określenie. Tego nie wiesz, i nie wiem tego ja. Bank miał BTE z klauzulą czy nakaz zapłaty? W przypadku BTE podaj datę klauzuli oraz napisz czy komornik umorzył egzekucję i podaj podstawę umorzenia

17.12.2012 Pozew do Sądu o wydanie nakazu zapłaty
26.02 2013 Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
9.08.2013 Klauzula wykonalności
14.04.2014 Komornik - zajęcia do wszystkich możliwych rachunków bankowych
12.11.2014 Postanowienie od Komornika o umorzeniu postępowania w całości. "z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych"
Nadmienię tylko iż kredyt zaciągnięty był w roku 2000 i spłacany terminowo, nie miałam świadomości iż pozostała jakakolwiek kwota do zapłacenia. Zagapiłam się z datami i tu jest moja strata. Bank nie wypowiedział umowy (jeżeli wypowiedział, to nic mi o tym nie wiadomo).

Gabriela888 napisał:
17.12.2012 Pozew do Sądu o wydanie nakazu zapłaty
26.02 2013 Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
9.08.2013 Klauzula wykonalności

ale to bank wystąpił o nakaz zapłaty?

Tak to bank wystąpił o nakaz zapłaty i potem komornik działał na polecenie banku

Gabriela888 napisał:
Tak to bank wystąpił o nakaz zapłaty

myślę że jest podstawa do uchylenia klauzuli wykonalności do tego nakazu zapłaty wydanego dla banku, a czy możesz wrzucić ten nakaz (wymarz dane wrażliwe), tylko trzeba działać bardzo szybko.

Przepraszam, ale nie potrafię "wrzucić" tego nakazu, więc napiszę zgodnie z oryginałem
Sygn. akt....
Postanowienie dnia 9.08.2013 r.
Sąd Rejonowy... w składzie... po rozpoznaniu w dniu 9 sierpnia 2013 r. w... na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa Banku... przeciwko..... o zapłatę w przedmiocie wniosku o nadanie klauzuli wykonalności postanawia:
nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty w postępowaniu upominawczym wydanemu przez Sąd Rejonowy...... z dnia 26 lutego 2013 r. w sprawie o sygnaturze akt.....

Uzasadnienie
Z art. 777 § 1 k.p.c. wynika, iż klauzulę wykonalności nadaje się tytułom egzekucyjnym, którym jest między innymi prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu orzeczenie sądu. Stosownie do treści art. 781 § 1 k.p.c. tytułowi egzekucyjnemu pochodzącemu od sądu nadaje klauzulę wykonalności sąd pierwszej instancji, w którym sprawa się toczy. Zgodnie z art. 782 § 1 k.p.c. sąd nadaje klauzulę wykonalności na wniosek wierzyciela.
W rozpoznawanej sprawie nakaz zapłaty uprawomocnił się, a wierzyciel wniósł o nadanie nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności i doręczenie mu tytułu egzekucyjnego.
Wobec powyższego orzeczono jak w sentencji postanowienia.

Gabriela888 napisał:
Bank zawiadamia iż "na mocy Umowy przelewu i przeniesienia wierzytelności z dnia 31.08.2015 dokonał na rzecz Prokura Niestandaryzowanego....... przelewu wymagalnej wierzytelności Banku z tytułu Umowy o kredyt... nr....wraz ze wszystkimi związanymi z tą wierzytelnością zabezpieczeniami

jest podstawa do uchylenia klauzuli wykonalności do tego nakazu ale jak mówię działać trzeba bardzo szybko, powództwo przeciw egzekucyjne z art.840 kpc.

Art. 840. § 1. Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia, jeżeli:
2) po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane (...)

zrobić taki myk dopóki nowy wierzyciel nie złożył pozwu przeciwko tobie oraz proponuje pogrzebać w swoim archiwum dokumentów związanych z tym kredytem lub udać się do sądu i zobaczyć co w aktach piszczy, porobić zdjęcia dokumentów jakie znajdują się w aktach sprawy.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi w mojej sprawie. Trochę mnie to przerasta, ale powalczyć warto.

Próbowałam dzisiaj ruszyć sprawę do przodu, ale na "profesjonalistów" niestety mnie nie stać, czy ktoś mógłby mi doradzić jakie pismo złożyć i do jakiego Sądu? żeby wystąpić o umorzenie tytułu wykonawczego? Czy w tej sprawie musiałaby się odbyć rozprawa sądowa?

przygotuj najpierw:
1. umowę kredytu,
2. pismo z banku o wypowiedzeniu umowy,
3. wszystkie pisma od komornika związane z tym kredytem bankowym,
4. umowę cesji pomiędzy bankiem a FW, jeżeli jesteś w posiadaniu a jeżeli nie to wystarczy zawiadomienie o sprzedaży wierzytelności,

to na razie wystarczy, opłata od pozwu przeciw egzekucyjnego to 5% wartości sporu.

Co jeśli ktoś nie posiada tych dokumentów ? np. zapodziały się , wyrzucone , lub z innych powodów nie ma ich dłużnik ?
Pytam ponieważ taż interesuje mnie ten temat.

damian xxx napisał:
Co jeśli ktoś nie posiada tych dokumentów ? np. zapodziały się , wyrzucone , lub z innych powodów nie ma ich dłużnik ?
Pytam ponieważ taż interesuje mnie ten temat.

to trochę sprawę utrudnia, ponieważ nie ma na czym oprzeć pozwu, trzeba by było trochę pogłówkować jak to ugryź.

Już skompletowałam poz. 1, 3, 4, poz 2 nie mam (podejrzewam że nie było), w dokumentach z banku do Sądu też nie ma

wzory pozwów przeciw egzekucyjnych znajdziesz w necie, oraz proponuję przeczytać wyrok Sądu Okręgowego we Wrocławiu,Sygn. akt I C 1265/12.

Powrót