Windykacja limitu odnawialnego a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku peggy braun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peggy braun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Proszę o pomoc.
Mój tata podpisał w 1995r. umowę z bankiem Pekao BP. Wziął limit odnawialny 1500zł. Tata zmarł w 2007r. Nie odrzuciliśmy spadku.
Pół roku temu odezwała się do nas firma windykacyjna Kredyt Inkaso z Zamościa, że zakupili dług od banku 1500zł plus odsetki 1200zł, wysyłając skany pisma, że faktycznie ten dług od banku przejęli. Mieliśmy tydzień na zdecydowanie się czy rozkładamy na raty czy idziemy do sądu. Ktoś jednak powiedział mojej mamie, że dług już jest przedawniony i żeby olała sprawę. Tak też zrobiła. Firma przez to pół roku już się nie odezwała.
Kilka dni temu do naszego domu zapukał pewien Pan. Otworzyła drzwi mu moja mama, pan poinformował, że tata ma dług, że może podpisać z moją mamą ugodę, ona wpłaci mu 500zł i dług zostanie umorzony i prosił również o wysłanie aktu zgonu taty na adres skrytki pocztowej na jego nazwisko w Kielcach. Pan nie pokazał żadnych dokumentów, nie mówił kogo reprezentuje.
Mama wzięła od niego numer tel. i ja zadzwoniłam do niego. Pan powiedział, że tu chodzi o ten dług z kredyt inkaso, jednak na moje pytanie czy reprezentuje tą firmę zaczął mówić o czym innym ale zaczął znów mówić, o tym, że on może maksymalnie umorzyć dług jak wpłacimy to 500zł albo odłoży sprawę na półkę, aby dalej odsetki rosły. Mama już spanikowała i chce wpłacić kolesiowi te pieniądze, ale mi się to nie podoba. Pan nie powołuje się na żadną firmę z której jest ani nic, przychodzi do domu...

Moje pytania do Was z prośbą o pomoc:

1. Czy dług mojego taty z tytułu limitu odnawialnego uległ już przedawnieniu?
2. Czy ten pan, który przyszedł do nas do domu jest osobą wiarygodną a jak nie, to skąd wziąłby informacje o długu taty?
3. O jakie informacje/dokumenty prosić, żeby sprawdzić czyjąś wiarygodność?

Dziękuję.

1. tak
2. nie
3. olać i nic nie odpisywać, rozmawiać, sprawdzać !!!
4. czekać na nakaz zapłaty, wrócić na forum i czytać

Powrót