Windykacja mandatu z PKP

• Autor wątku Autor wątku monikale
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikale

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam 15 lat temu dostałem mandat PKP(niesłuszny ale mniejsza z tym, informacji o sprawie sądowej też nie otrzymałem)
PKP założyło mi wtedy sprawę zapadł wyrok skazujący.
Po 8 lata latach od wyroku została wydane na pkp klauzula wykonalności.
PKP najprawdopodobniej sprzedała mój dług i teraz firma widykacyjna żąda zapłaty.
Teraz moje pytanie czy mam płacić tej firmie? skoro klauzula wykonalności jest na PKP?
Chcę uniknąć sytuacji gdzie po paru latach znowu mi się upomni PKP albo jakaś inna windykacja.
Pozdrawiam

PKP założyło mi wtedy sprawę zapadł wyrok skazujący.
Skazujący? No ok, uwierzę...

Po 8 lata latach od wyroku została wydane na pkp klauzula wykonalności.
Na wyrok karny? Po co? Albo sąd pomylił się, albo to wcale nie był wyrok skazujący... Tylko nakaz zapłaty. A to co innego i inaczej się z tym postępuje. Więc określ, co to było.

PKP najprawdopodobniej sprzedała mój dług i teraz firma widykacyjna żąda zapłaty.
Na jakiej podstawie? Bo jak "najprawdopodobniej" to jak rozumiem żadnej informacji o tym nie dostałaś?

Teraz moje pytanie czy mam płacić tej firmie?
Pojęcia nie mam. Objaśnienie jest tak nieprecyzyjne, że pojęcia nie mam.

1. Co to za wyrok, dokładnie. Ja stawiam, że albo nakazowy, albo nakaz zapłaty w upominawczym. Biorąc pod uwagę, że PKP nie ma prawa wystawiać mandatów i tego nie robi, a już to mylisz... To może być i tak, że to także mylisz. Ale lepiej się upewnić, niż udzielić błędnej rady.
2. Daty, bo może być przedawnienie, ale widzę, że raczej nie ma
3. Po klauzuli na PKP były jakieś ruchy? Komornik?
4. Otrzymałaś umowę cesji? Albo dowód jej zawarcia? Albo chociaż informację, że PKP sprzedało dług? Jeżeli tak - to komu, na jakiej podstawie itp.

Dziękuje bardzo za zainteresowanie. Spojrzę dziś w te papiery i odpowiem na pytania.

Powrót