Windykacja należności

• Autor wątku Autor wątku niewtajemniczony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewtajemniczony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Proszę o pomoc w pewnym nieprzyjemnym temacie. Wyjaśniam

Otóż moja firma wykonywała usługę remontu domu "bliźniak" bez spisanej umowy, jedna część, która należała do matki właściciela, została wykonana i rozliczona w sposób wzorowy, natomiast usługa w drugiej części domu została wykonana praktycznie w całości, zostało tylko z pomalowania pomieszczeń x 2, pomalowanie x 1 pomieszczenia w tej drugiej kondygnacji. Właściciel nie zapłacił od 2 lat kwoty 20 tysięcy zł, w tym 10 tysięcy za towar i 10 tysięcy za usługę. Czy jest możliwość odzyskania chociaż części należności od tego klienta?

Będę wdzięczny za pomocne wypowiedzi

generalnie przyjmuje się, iż umowa o roboty budowlane powinna być stwierdzona na piśmie. W tej sytuacji przede wszystkim proponuje zacząć od wezwania do zapłaty, a później skierować sprawę do Sądu, powołać swiadków, sąsiadów "z bliźniaka". Czy istnieją jakiekolwiek zapisy dotyczące tego ze miał pan wykonać ten remont? podpisane zostały przez klienta jakies faktury? j

Niestety, nie posiadam żadnego dokumentu potwierdzającego to, że wykonywałem usługę. Jednak mogę zdobyć nagranie które będzie dowodem wykonania roboty.

nagranie?najlepiej niech dłużnik podpisze oświadczenie:) najlepiej zacząć od wezwania do zapłaty, być może się wystraszy konsekwencji skierowania sprawy do Sądu.

Tak pewnie załatwimy temat. Dzięki za info:-)

Jest druga strona medalu. Rozliczałeś tę "robotę" z fiskusem? Gdzie faktury r-ku jeżeli prowadzisz firmę?

nie uzyskał dochodu więc co tu rozliczać?:)

niewtajemniczony napisał:
Otóż moja firma wykonywała usługę remontu domu "bliźniak" bez spisanej umowy, jedna część, która należała do matki właściciela, została wykonana i rozliczona w sposób wzorowy,
i

Szanowny Panie Cypcyk. Proszę o czytanie ze zrozumieniem!!
Nie pierwszy raz zapętla się Pan

Szanowny Panie korf. To, że nie spisali umowy o roboty budowlane, remont, usługe, czy jakiejkolwiek innej, to nie znaczy że się nie rozliczyli. Być może wystawiona została faktura na pierwszą połowę prac - połowa bliźniaka, która została rozliczona i wykonana w sposób wzorowy a nadto może została rozliczona w US. Nie wiemy tego, a więc generalnie póki co taka możliwość istnieje.

Witam!

Zwracam się do forumowiczów z jeszcze jednym problemem. Otóż posiadam wjazd na posesję wykonany z kostki brukowej, problem polega na tym iż w zimę nie mogę zamknąć bramy wjazdowej ponieważ kostka brukowa podnosi się, kupiłem dom od Developera a ten mi mówi że to normalne. Czy da się coś z tym zrobić? Z góry dziękuje za pomocne informacje.

Pozdrawiam

Pierwszy post wskazuje, że masz firmę budowlaną. Powinieneś wiedzieć....

reklamacja? na pewno nie jest to normalne, a po prostu jest źle wykonane, nieodpowiednie podłoże...

Powrót