Windykacja nieistniejącej wierzytelności - który to art. KK?

• Autor wątku Autor wątku Po-Tem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Po-Tem

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Jak w temacie - windykacja przez Intrum Justitia wierzytelności nieistniejącej i wpisanie do KRD - jakie to art KK, a może KW?

Ostatnia edycja:
Znaczy wierzytelności w ogóle nie ma, czy jest, ale na przykład nie da się egzekwować poprzez postępowanie egzekucyjne? Tak retorycznie. Z tego co wyżej napisałeś to bym myślał, że jest to

usiłowanie oszustwa
i
zniesławienie​

Wierzytelności nie ma. Dokument (polisa OC), na podstawie którego mnie windykują został wystawiony bezprawnie i nie był obowiązujący.

Myślę, że może to być 286 KK

Czy był obowiązujący czy nie to nie kwestia twojego subiektywnego przekonania tylko ew. oceny sądu.

Jest to art 282 kk. Oczywiscie jezeli uzyli grozby bezprawnej, lub 191 par 2 kk jezeli grozba faktycznie istniala.

rewt, nie wiem czy wiesz, ale zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa wnosi się na podstawie subiektywnych przekonań, a nie ocen sądu. Daruj sobie obronę windykatorów-wyłudzaczy i jak nie masz nic innego do wniesienia to żegnam.

Może to i 282 KK

Ostatnia edycja:
Nie musisz mnie żegnać, bo na forum może pisać każdy, nawet ten którego opinie są zupełnie inne niż twoje.

Złóż zawiadomienie i poinformuj nas jak już dostaniesz odmowę wszczęcia.

rewt, i co wnosisz do wątku w zakresie pytania z pierwszego postu? Jesteś trolem i tyle.

Już otrzymałeś odpowiedź, brak znamion.

Ale próbuj, próbuj, może się czegoś nauczysz.

pb34499 napisał:
Jest to art 282 kk. Oczywiscie jezeli uzyli grozby bezprawnej, lub 191 par 2 kk jezeli grozba faktycznie istniala.
derp, w temacie nie ma nic o żadnych groźbach oprócz tego co sam napisałeś

rewt, widzę że znasz status polisy o której piszę :D Jesteś pracownikiem Interriska czy Intrum Justitia? ;D Tobie i ew. innym mającym problem z czytaniem ze zrozumieniem, przypominam treść pierwszego posta:

Jak w temacie - windykacja przez Intrum Justitia wierzytelności nieistniejącej i wpisanie do KRD - jakie to art KK, a może KW?

oraz specjalnie dla rewt:

Wierzytelności nie ma. Dokument (polisa OC), na podstawie którego mnie windykują został wystawiony bezprawnie i nie był obowiązujący.

Czy nadal widzisz gdzies prośby o rozstrzyganie czy polisa była obowiązująca czy nie? Dlaczego poddajesz w wątpliwość moją wiedzę o statusie tej polisy? Gdzie napisałem, że to ja uważam subiektywnie tą polisę za nieobowiązującą?

Mam nadzieję, że nie jesteś prawnikiem.

;)

Windykacja wierzytelności nieistniejącej to ewentualnie przepisy art. 286 § 1 k.k. aczkolwiek będzie ciężko doprowadzić temat do aktu oskarżenia więc nie bądź taki niegrzeczny kiedy kolega rewt się wypowiada. Należy jednak podkreślić, iż jest to roszczenie cywilne i organa skłaniają się ku odmowom wszczęcia postępowania z k.k.

Osobna sprawa to wpis do KRD, tutaj poczytaj rozdział 6 ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych.

Dzięki.

Czy prokuratura przypadkiem nie ma obowiązku sprawdzić, czy przestępstwo nie zostało popełnione, gdy wpływa zawiadomienie? Nie widzę możliwości oddalenia zawiadomienia o przestępstwie w tej sprawie "na oko". To nie to samo co "Jurek ukradł mi jabłka z sadu" tylko bezpodstawne wystawienie dokumentu urzędowego, z którym z jednej strony wiąże się odpowiadzialność ubezpieczeniowa, a z drugiej wymagalność składkowa i mam opinię prawną w tej kwestii.

A, no i z art. 286kk, albo z 271kk pewnie łatwiej postawić przed sądem nie Intrum tylko Interrisk (np. konkretną osobę podpisaną pod dokumentem) za bezpodstawne wystawienie polisy - niezgodne z zapisem ustawy.

OK, nie jest i nie musi, bo art.271.1 ma brzmienie:

Przepis prawny:
Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne (...)

Powrót