windykacja po śmierci pozyczkobiorcy

• Autor wątku Autor wątku nemo23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nemo23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, opiszę pokrótce problem jaki mnie spotkał :
Mój stryj pożyczył ode mnie pokaźną kwotę gotówki w końcówce ubiegłego roku na modernizację gospodarstwa - sadu, oczywiście spisaliśmy umowę i stryj wystawił weksel in blanco pożyczka na okres jednego roku i oprocentowana 10% gdyż w tym roku po sprzedaży owoców miał ją oddać wraz z procentami.
Tydzień temu stryj zmarł.
Okazało się ,że gospodarstwo wraz z zabudowaniami sprzedał za niewielką kwotę-10% wartości innemu siostrzeńcowi - wszystko co posiadał. Nie zostało nic. ani dla spadkobierców ani wierzycieli - stryj ma trzy drobne kredyty ogółem na jakieś 3000zł w banku.
Okazało się też , że sprzedał to gospodarstwo na początku roku niedługo po zawarciu ze mną umowy pożyczki.
Mam wrażenie że stryj mnie oszukał i specjalnie sprzedał te gospodarkę nie informując mnie o tym.
Czy i w jaki sposób mam szansę odzyskać pieniądze ?

use google. A jak zupełnie nic na ten temat nie wiesz, to sam tego nie rób, tylko idź do prawnika w realu.

Flicka napisał:
use google. A jak zupełnie nic na ten temat nie wiesz, to sam tego nie rób, tylko idź do prawnika w realu.
Dzięki za odpowiedzi.
Forum jest od tego żeby dyskutować i pytać, Więc jak nie chcesz to nie pisz i nie pouczaj w głupi sposób bo ta twoja ostatnia odpowiedź nie ma sensu:!:
Jakie są koszty "skargi pauliańskiej"? szacunek i pozdrawiam

Moja rada nie miała złośliwego charakteru, a czysto praktyczny. Jeśli jesteś zielony w tym temacie, to łatwo możesz popełnić błędy skutkujące przegranym procesem. Jeśli jesteś zatem poważnie zainteresowany rozwiązaniem swojego problemu, to nie szukaj gotowego wzoru w internecie, a tylko wskazówek. Wskazówki dostałeś.

Ja też nie chciałam aby to było źle zrozumiane,
ale jeszcze napisz :
Czy jeżeli moja umowa jest sporządzona na kartce A4 i weksel na kartce A5 oczywiście są moje dane oraz pożyczkobiorcy nr DO itp. i jego podpis na obu dokumentach spisanych odręcznie to mogą być podstawą do jej wniesienia.
A tak w ogóle to wiem,ze najlepiej aby to zrobił jakiś pełnomocnik biegły w prawie - nie wiesz jakie są stawki za takie pełnomocnictwo jeżeli np. wartość długu to kilkadziesiąt tysięcy zł? pozdrawiam

Podstawą wniesienia skargi pauliańskiej jest zbycie majątku na szkodę wierzycieli, co zapewne zaszło (zwłaszcza, że został sprzedany za 10% wartości, bo gdyby był sprzedany za 100%, a pieniądze przepite, to sprawa byłaby kiepska).

O stawkach się nie wypowiem, musisz popytać najlepiej.

ok. dzięki ,
czyli nie ma tu znaczenia , że stryj nie żyje ?
skarga pauliańska - jeżeli zostanie uznana to co powoduje:
unieważnienie sprzedaży i zaspokojenie długu przez spadkobierców gospodarstwa,
czy zwrot długu przez kupującego - nowego właściciela, pozdrawiam

Nabędziesz prawo do egzekucji z majątku będącego przedmiotem sprzedaży siostrzeńcowi. O komplikacjach związanych ze śmiercią wuja się nie wypowiem.

Powrót