Windykacja po uregulowaniu należności

• Autor wątku Autor wątku mabes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mabes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Proszę o radę odnośnie opłaty windykacyjnej. Pod koniec sierpnia ( 28.08 ) otrzymałem wezwanie do zapłaty na kwotę 70 zł (35zł zaległego kapitału plus 35zł kosztów windykacji). 15.09 miałem termin kolejnej raty, niestety całą kwotę uregulowałem dopiero 26.09 (rata + zaległość - 250zł). 4.10 odwiedził mnie windykator z informacją, iż zalegam z ratą w banku. Poszedłem do placówki i okazało się, że zalegam 150zł, ponieważ windykacja terenowa dodaje taką kwotę do rachunku. Na pytanie dlaczego windykator przychodzi tydzień po uregulowaniu długu, dostałem odpowiedź i kwota została naliczona już 23.09, natomiast windykator ma bardzo wielu "klientów" i stąd takie opóźnienie. Czy jest sens reklamacji takiej opłaty windykacyjnej?

oczywiście że tak - windykator odwiedził cię w celach towarzyskich co najwyżej, bo słożbowo nie miał podstaw. zreszta podpisywałeś coś? możesz twierdzić że nikogo nie było a jedynie jakiś gość o papierosa na ulicy cię zaczepił i się nie przedstawiał kto on. mają jakieś dowody na wizyte?

Nie mieszkam w miejscu zameldowania, mój ojciec niestety coś podpisał.

Nie mogą naliczyć opłaty za coś co nie nastąpiło, jeśli została naliczona opłata za windykatora to już po jego wizycie.

Dziękuje za porady, napisałem pismo. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.

Otrzymałem odpowiedź dopiero po 45 dniach, niestety negatywną. Uzasadnienie jest bardzo słabe, ale widzę że SKOK nie odpuści, mimo ewidentnej winy z ich strony. Oczywiście napiszę odwołanie, ale co w przypadku kiedy zostanie ona ponownie odrzucona? Kontakt z uokik?

Powrót