Windykacja po zmarłym a przyjęcie spadku - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku jurasjwp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jurasjwp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mój tata zmarł w 2013r w listopadzie. W maju 2013r tata wziął na raty sprzęt RTV.

Po śmierci taty zgłosiłem dla banku informację, że tata zmarł.Przesłałem odpowiednie dokumenty, otrzymałem informację, że kredyt został zawieszony.

W 2014 r przyjąłem spadek po tacie zapominając całkiem o tych ratach kredytu.

Obecnie bank sprzedał dług firmie windykacyjnej EOS KSI. Firma wysyła pisma z informacją o konieczności wpłaty zaległej kwoty w wysokości ok 3 tyś.zł.

Pytanie czy dług przedawnił się już po trzech latach odo momentu zaciągnięcia zobowiązania i wystarczy że złożę odpowiedni wniosek do sądu czy jednak muszę spłacić to zobowiązanie ?

Proszę o pomoc.

obawiam się że nie uległ przedawnieniu ale że bank sprzedał kredyt FW to jest dobra wiadomość jeżeli dobrze zagrasz w sądzie to się pozbędziesz tego długu.

NA jednej ze stron znalazłem takie info,

"Należy też podkreślić, że przedawnieniu ulegają również długi spadkowe,a termin ich przedawnienia jest taki sam, jak dla innych, niespadkowych długów tego samego rodzaju zgodnie z art. 118 k.c. Czyli jeżeli był to kredyt, to termin będzie wynosił 3 lata. Dodam tutaj, ze zgon zadłużonego spadkodawcy nie przerywa biegu przedawnienia.
Dlatego jeżeli zgłosi się do Ciebie wierzyciel spadkowy o zwrot długu np. Twojego zmarłego ojca czy dziadka, a od śmierci spadkodawcy minęło wiecej niż 3 lata, istnieje duże prawdopodobieństwo, że dług ten jest przedawniony w całości, a na 100 % przedawniona jest część jego rat, których termin płatności upłyną 3 lata temu lub wcześniej. "

Może chociaż część rat jest przedawniona ? Jak najlepiej to rozegrać ?

1. kiedy zawarto umowę?
2. na jaki okres wzięto kredyt?

umowa na zakup ratalny w euro rtv agd z bankiem sygma bank zawarta w maju 2013r na okres 24 miesięcy, spłacono ostatnią ratę w listopadzie 2013r.

a więc do spłaty zostały raty od grudnia 2013 r do maja 2015 r więc te raty nie uległy przedawnieniu gdyż nowy wierzyciel może się ich domagać gdyż raty te ulegną przedawnieniu każda z osobna od grudnia 2016 r do maja 2018 r chyba że się mylę.:what:

robinson21 napisał:
a więc do spłaty zostały raty od grudnia 2013 r do maja 2015 r więc te raty nie uległy przedawnieniu gdyż nowy wierzyciel może się ich domagać gdyż raty te ulegną przedawnieniu każda z osobna od grudnia 2016 r do maja 2018 r chyba że się mylę.:what:
amadis napisał:
Nie mylisz się.
Mylisz się. Art. 120 k.c. czyli wypowiedzenie umowy itd. Bieg przedawnienia dla całości reszty rat należałoby liczyć od mniej więcej luty 2014

Bieg przedawnienia należy liczyć od daty zgonu kredytobiorcy.

rws-92 napisał:
Bieg przedawnienia należy liczyć od daty zgonu kredytobiorcy.
Nieprawda. To nie umowa telekomunikacyjna która ulega rozwiazaniu z chwilą śmierci abonenta

Nie chodzi o rozwiązanie. Zobowiązanie w całości staje się wymagalne.

Powrót