windykacja pomocy

• Autor wątku Autor wątku ray123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ray123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam w dzisiejszym dniu otrzymałem telefon od szefowej ze swojego zakładu pracy w którym poinformowała mnie o interwencji firmy windykacyjnej ponieważ jakiś czas temu wziąłem pożyczkę i każdą ratę płaciłem ale tym razem nie nazbierałem w czasie pieniędzy i od razu się odezwała firma windykacyjna do mojej szefowej. Moje pytanie jest następujące czy w ciągu 13 dni mogą naliczyć mi 150 zł odsetek od kwoty 517 złotych i czy w ogóle mają prawą ujawniać moją prywatną transakcję i interweniować u moich przełożonych.
Proszę o szybką pomoc

Podstawa prawna

Rozporządzenie Rady Ministrów z 4 grudnia 2008 r. w sprawie określenia wysokości odsetek ustawowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 220, poz. 1434).

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.): "Art. 359. § 1. Odsetki od sumy pieniężnej należą się tylko wtedy, gdy to wynika z czynności prawnej albo z ustawy, z orzeczenia sądu lub z decyzji innego właściwego organu.

§ 2. Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki ustawowe.

Zatem stopa procentowa odsetek od 15.XII.2008 wynosi 13%
wzór na obliczenie odsetek kwota zaległości x liczba dni zwłoki x wysokość stopy procentowej odsetek : przez 365 dni.

To są typowe zagrywki firm FW, wszędzie to powtarzam. Nie znam umowy ani skąd pożyczałeś pieniądze, zapewne to firma w stylu Provident ???

w umowie pożyczki na pewno ustalona była wysokość odsetek, jak również dodatkowych kosztów - w przypadku braku płatności przekazanie sprawy do obsługi przez dział windykacji i koszty wynikające z tego tytułu. Proponuje się z tym zapoznać.

Powrót