Windykacja!!!! Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku magdanadia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdanadia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam! Mam pytanie w związku z kredytem gotówkowym. Wzięliśmy z mężem kredyt gotówkowy na początku go regularnie spłacaliśmy ale gdy mąż stracił prace to nie płaciliśmy bo nie było z czego. Bank oddał sprawę do firmy windykacyjnej i teraz oni ścigają nas o spłatę, nie mamy pieniędzy żeby spłacać, proszę powiedzieć co nam grozi w takiej sytuacji. Dodam, że wyjechaliśmy za granicę i czy może dojść do takiej sytuacji, że tutaj nas także będą ścigać za ten kredyt i czy w jak będziemy lecieć do Polski na lotnisku mogą nas zatrzymać i będziemy musieli odsiedzieć karę w więzieniu????

Co robić w takiej sytuacji????
Czy w związku z tym,że nie spłacamy długu, komornik lub firma windykacyjna może ściągać dług od naszych rodziców lub rodziny, my w Polsce nie mamy swojego domu ani nic , mieszkaliśmy z rodzicami a w domu wszytko jest ich.

Ostatnia edycja:
Rodzice nie powinni miec problemow, a wam odsetki rosna... Jesli jestescie winni pieniadze to mozecie wpasc w spirale kredytowa i nie byc w stanie wyplacic sie do konca zycia. Pytacie sie co moga wam zrobic? Moga sciagnac zadluzenie ktore wygenerowaliscie.

GrubyMiś pisze bzdury, firma windykacyjna nic Wam nie zrobi, może jedynie negocjować spłatę, ale jak nie będziecie mieć życzenia z nimi rozmawiać to nie macie obowiązku, mogą Was w d pocałować! Za kredyty nie idzie się do więzienia chyba, że sąd orzeknie wyłudzenie.

magdanadia napisał:
czy może dojść do takiej sytuacji, że tutaj nas także będą ścigać za ten kredyt

Nie.

magdanadia napisał:
jak będziemy lecieć do Polski na lotnisku mogą nas zatrzymać i będziemy musieli odsiedzieć karę w więzieniu????

Nie.

magdanadia napisał:
komornik lub firma windykacyjna może ściągać dług od naszych rodziców lub rodziny

Nie.

magdanadia napisał:
Co robić w takiej sytuacji????

Wyrazić chęć spłaty długu. Skontaktuj się z firmą windykacyjną, możecie zawrzeć ugodę, może się uda spłacać dług w miesięcznych ratach.

PS. Od każdej mojej odpowiedzi "NIE" wystąpić może wyjątek, czyli np. jeżeli pożyczka była wyłudzona, to może dojść do aresztowania np. na lotnisku. Jednak czytając Twój post doszłam do wniosku, że brak spłaty nastapił z przyczyn losowych.

Madines napisał:
Cytat:
Napisał/a magdanadia
czy może dojść do takiej sytuacji, że tutaj nas także będą ścigać za ten kredyt

Nie.

No cóż, to jeszcze zależy czy pracują tam legalnie i mieszkają. Jest jeszcze coś takiego jak europejski tytuł wykonawczy, więc jeśli bank lub windykacja (jesli np. wykupili zaległość) wystąpi o to do sądu to jednak może. Oczywiście to dosyć złożone jednak kategoryczna odpowiedź "nie" wprowadza w błąd.

Madines napisał:
Nie.

Wyrazić chęć spłaty długu. Skontaktuj się z firmą windykacyjną, możecie zawrzeć ugodę, może się uda spłacać dług w miesięcznych ratach.

.

Zależy kiedy wymagalny był ten kredyt,jesli jest przedawniony to po co duskutować z FW.

temohab napisał:
No cóż, to jeszcze zależy czy pracują tam legalnie i mieszkają. Jest jeszcze coś takiego jak europejski tytuł wykonawczy, więc jeśli bank lub windykacja (jesli np. wykupili zaległość) wystąpi o to do sądu to jednak może. Oczywiście to dosyć złożone jednak kategoryczna odpowiedź "nie" wprowadza w błąd.

Zgadza się, dlatego napisałam również, że od mojej każdej odpowiedzi NIE występuje wyjątek. Windykacja dotyczy kredytu gotówkowego, zatem kwota powinna być stosunkowo niewielka.
Swoją drogą mam pytanie: europejski tyt. wykonawczy to na tyle rzadka praktyka, że obywatele PL z niespłacanym zadłużeniem mieszkający na stałe za granicą mogą "spać spokojnie"? I czy tak jak myślę w dużym stopniu wystąpienie do sądu zależy od wysokości kwoty zadłużenia?

Biorąc pod uwagę formalności jak najbardziej kwota jest dosyć ważna. Na rynku są już jednak formy specjalizujące się tego typu postępowaniami więc ów spokój to pojęcie względne.

zadluzenie jest na kwte ok 50 tys zl

Postepowania ETE są już częstą praktyką.... i wbrew pozorom nie są skomplikowane.

Aby uzyskac informacje z KRD musze przesłać między innymi, kopie dokumentu tozsamości dokonując anonimizacji (zamazania) danych niezwiązanych z wnioskiem.
Nie wiem co mam zamazac w tej kopii dowodu.

Obowiązkowe dane to: imię i nazwisko, PESEL oraz seria i numer dokumentu tożsamości. Pozostałe dane należy wymazać.

Dostajesz to w wiadomości na maila po założeniu konta w KRD

Powrót