Windykacja pożyczek społecznościowych

• Autor wątku Autor wątku BlackWeb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlackWeb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Od pewnego czasu trudnię się pożyczkami społecznościowymi - głównie długoterminowe pożyczki ze spłatą ratalną w systemie Kokos.pl. Z racji faktu, iż na jedną pożyczkę składa się wielu inwestorów - nie ma większego problemu z windykacją tych należności (użytkownicy spłacają się w 95% terminowo).

Niestety, z ciekawości zainwestowałem pewną kwotę w pożyczki ZakraMini (www.zakramini.pl), które działają na zasadzie chwilówek społecznościowych. Spłacalność terminowa w tym serwisie wynosi... 50%. Serwis posiada rzekomą windykację, polegającą na wysłaniu monitu SMS, później wezwania do zapłaty E-mailem, po czym ostateczne wezwanie do zapłaty i postępowanie upominawcze przez e-sąd.

Uważam, że skuteczność tych form jest niska, gdyż pożyczkobiorca z niewielkim wysiłkiem może zignorować próby zmuszenia do spłaty należności.

Chciałbym zgłosić sprawę do ścigania na drodze postępowania karnego jako wyłudzenie w lokalnej Komendzie Policji. W takim przypadku akta sprawy oraz moje zeznania zostaną przekazane do właściwej miejscowej Komendy Policji, a Ci wezwą dłużnika, pożyczkobiorcę w roli podejrzanego popełnienia przestępstwa. Jeżeli ten nie zgłosi się na przesłuchanie, domyślam się że sprawa trafia dalej - do sądu.

Celem mojego wpisu jest uzyskanie od Państwa podpowiedzi - jakie argumenty przytoczyć we wniosku o ściganie, jakie przepisy prawne warto zawrzeć w zgłoszeniu oraz jakie dane / dowody muszę załączyć, aby zwiększyć szanse na odzyskanie pożyczonej kwoty?

Brak spłaty pożyczki jest niespełnieniem zobowiązania cywilnego, nie zaś przestępstwem. Tym samym, spłaty pożyczki należy dochodzić w drodze postępowania cywilnego. Prokurator odmówi wszczęcia postępowania karnego. Chyba, że doszło do wyłudzenia. Tzn. jesteś w stanie wykazać, że zostały spełnione przesłanki (wszystkie łącznie) z art. 286 kk. To może się udać, gdy pożyczkobiorca, zawierając umowę, podał fałszywe dane (np. nieprawdziwe informacje o dochodach, jeśli takie były wymagane). Innym argumentem na wykazanie u pożyczkobiorcy zamiaru doprowadzenia pożyczkodawcy do niekorzystnego rozporządzenia mieniem, byłby fakt nie uregulowania żadnej raty pożyczki (może uregulowanie tylko jednej, dwóch z wielu). Jeśli jednak biorący pożyczkę, przez jakiś czas dokonywał spłat a później zaprzestał (nie zełgał też przy umowie), to o przestępstwie mowy być nie może.

W przypadkach, które opisuję spełnione są znamiona czynu zabronionego z KK:
- Pożyczkobiorca wskazał nieaktualne dane dotyczące zatrudnienia (zakład pracy oraz wartość wynagrodzenie)
- Nie spłacił żadnej z rat pozyczki
- Numer telefonu oraz adres e-mail nie odpowiada, nie reaguje także na pisemne wezwania do zapłaty, jak również nie odpowiada na wiadomości skierowane poprzez serwisy społecznościowe.

Czy wobec tego kierować się KK: Wyłudzenie?

BlackWeb napisał:
- Pożyczkobiorca wskazał nieaktualne dane dotyczące zatrudnienia (zakład pracy oraz wartość wynagrodzenie)
- Nie spłacił żadnej z rat pozyczki
- Numer telefonu oraz adres e-mail nie odpowiada, nie reaguje także na pisemne wezwania do zapłaty, jak również nie odpowiada na wiadomości skierowane poprzez serwisy społecznościowe.
Z uwagi na dwa pierwsze punkty, zdecydowanie tak. Złożyć zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa i zawnioskować o ściganie sprawcy.

Czy ewentualnie są jeszcze jakieś dodatkowe paragrafy, w oparciu o które mógłbym ścigać dłużnika?

Czy są gotowe wytyczne dotyczące zgłoszenia popełnienia przestępstwa?

Jakie informacje kolejno wskazać w zawiadomieniu?

Czy dysponujecie Państwo gotowym wzorem zawiadomienia?

Robilee napisał:
Proszę się w tej sprawie zwrócić do wujka Google.

Twoja wypowiedź z pewnością nie była miła, a tym bardziej nie była kompetentna... To typowe nabijanie wpisów na forum.

Załączam skonstruowane przeze mnie pismo, uprzejmie proszę o opinie i sugestie.

Sprawca przestępstwa:
Imię i nazwisko, adres zameldowania, numer PESEL, seria i numer dowodu osobistego Sprawcy.

Opis:
Jako jeden z poszkodowanych, będąc pożyczkodawcą dla Sprawcy, po przekroczeniu terminu spłaty pożyczki oraz utraceniu kontaktu z Pożyczkobiorcą, w oparciu o dane zawarte w umowie dokonałem weryfikacji informacji wskazanych przez pożyczkobiorcę przed zawarciem umowy pożyczki.

Na drodze dochodzenia własnego, okazało się, że dane wskazane przez pożyczkobiorcę są sprzeczne ze stanem faktycznym. Sprawca, wbrew oświadczeniom poczynionym przed udzieleniem pożyczki,
nie pozyskuje dochodu w kwocie 1200 zł miesięcznie, gdyż nie wykonuje stosunku pracy.

Wobec powyższego, sprawca dopuścił się czynu zabronionego, wskazanego w Kodeksie Karnym – Art. 286. § 1, w brzmieniu:
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Niniejszym wnioskuję o wszczęcie postępowania przeciwko Imię i nazwisko sprawcy, jako winnemu przestępstwa na podstawie Art. 286. § 1 Kodeksu Karnego. Jako poszkodowany, wnioskuję także o naprawę popełnionych przez Sprawcę szkód w oparciu o Art. 46. § 1. KK, w brzmieniu:

W razie skazania za przestępstwo spowodowania śmierci, ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, naruszenia czynności narządu ciała lub rozstroju zdrowia, przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, przestępstwo przeciwko środowisku, mieniu lub obrotowi gospodarczemu lub przestępstwo przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, sąd, na wniosek pokrzywdzonego lub innej osoby uprawnionej, orzeka obowiązek naprawienia wyrządzonej szkody w całości albo w części; przepisów prawa cywilnego o przedawnieniu roszczenia oraz możliwości zasądzenia renty nie stosuje się.

Uzasadnienie:

Od dnia 14 października 2013 jestem użytkownikiem serwisu internetowego ZakraMini, działającego pod adresem internetowym www.zakramini.pl, prowadzonego przez Zakra Corp Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, przy ul. Dolina 5D/5 (KRS: 0000352191, REGON: 301263584, NIP: 7811846036).

Sprawca, Imię i nazwisko dokonał rejestracji w serwisie internetowym ZakraMini, używając nazwy użytkownika Nazwa użytkownika, celem uzyskania pożyczki gotówkowej na zasadzie pożyczki bezpośredniej zawieranej pomiędzy osobami prywatnymi. Z dniem 4 września 2013 dokonał weryfikacji rachunku bankowego (weryfikacja prowadzona jest przez administratora serwisu i polega na sprawdzeniu zgodności danych wskazanych przez użytkownika z danymi widniejącymi na przelewie z rachunku bankowego użytkownika). Definiując wymagane informacje pożyczkobiorcy, sprawca oświadczył, że jego miesięczne dochody wynoszą 1200 zł, a suma miesięcznych wydatków to 400 zł.

Dnia 14 października 2013 Imię i nazwisko złożył 7 wniosków o udzielenie pożyczki w kwocie 50 zł każdy, za pośrednictwem serwisu internetowego. W każdym z wniosków ofertę złożył inwestor, który zaoferował udzielenie pożyczki na warunkach wnioskowanych przez sprawcę:
1. https://zakramini.pl/pozyczka/id/XXX
Wnioskowana kwota: 50 zł, oprocentowanie: 0,3068%, okres spłaty: 7 dni,
Opłata przygotowawcza i prowizja od udzielenia pożyczki: 9,85 zł.
Pożyczki udzielił użytkownik: Nazwa użytkownika dnia 08.10.2013, termin spłaty: 15.10.2013.
Spłaty nie dokonano.

2. https://zakramini.pl/pozyczka/id/XXX
Pożyczki udzielił użytkownik: Nazwa użytkownika dnia 09.10.2013, termin spłaty: 16.10.2013.
Spłaty nie dokonano.

3. https://zakramini.pl/pozyczka/id/XXX
Pożyczki udzielił użytkownik: Nazwa użytkownika dnia 11.10.2013, termin spłaty: 18.10.2013.
Spłaty nie dokonano.

4. https://zakramini.pl/pozyczka/id/XXX
Pożyczki udzielił użytkownik: Nazwa użytkownika dnia 11.10.2013, termin spłaty: 18.10.2013.
Spłaty nie dokonano.

5. https://zakramini.pl/pozyczka/id/XXX
Pożyczki udzielił użytkownik: Nazwa użytkownika dnia 14.10.2013, termin spłaty: 21.10.2013.
Spłaty nie dokonano.

6. https://zakramini.pl/pozyczka/id/XXX
Pożyczki udzielił użytkownik: Nazwa użytkownika dnia 15.10.2013, termin spłaty: 22.10.2013.
Spłaty nie dokonano.

7. https://zakramini.pl/pozyczka/id/XXX
Pożyczki udzielił użytkownik: Nazwa użytkownika dnia 15.10.2013, termin spłaty: 22.10.2013.
Spłaty nie dokonano.

Oczywistym jest fakt, iż przy składaniu oferty pożyczkowej w 2 wnioskach Sprawcy, zostałem wprowadzony w błąd. Polegał on na wywołaniu u mnie niezgodnego z rzeczywistością przeświadczenia o tym, że wpłacone przeze mnie środki wraz ze opłatami dodatkowymi w kwocie 9,85 zł oraz należnymi odsetkami zostaną zwrócone we wcześniej ustalonym czasie.

Bez wątpienia działania Pożyczkobiorcy wprowadzającego w błąd skutkowały niekorzystnym rozporządzeniem mieniem przez Pokrzywdzonego (Pożyczkodawcę). Niekorzystność tego rozporządzenia jest oceniana z punktu widzenia interesów Pokrzywdzonego i może obejmować zarówno rzeczywiste uszczerbki w majątku, jak i utracone korzyści. Oznacza także każde pogorszenie się sytuacji majątkowej Pokrzywdzonego, gdyż jak podkreśla się w orzecznictwie, niekorzystne rozporządzenie mieniem to pojęcie szersze od terminów „strata” i „szkoda”. By ocenić, czy w danym przypadku doszło do takiego rozporządzenia, należy porównać sytuację pokrzywdzonego istniejącą bezpośrednio przed dokonaniem rozporządzenia oraz sytuacji po dokonaniu tej czynności przez Poszkodowanego.

Licząc na polubowne zakończenie sprawy, wielokrotnie próbowałem skontaktować się ze sprawcą, korzystając z danych wskazanych przez Pana Imię:
1. E-mail pod adres Adres e-mail dnia 08.11.2013 o godzinie 13:21 o treści:
Jeżeli nie dokona Pan spłaty swoich należności, wykupię Pana zobowiązania i za jednym zamachem wszystkie wyegzekwuję. Czekam na spłatę.
Odpowiedź e-mail dnia 08.11.2013 o godzinie 14:55 o treści:
I jak dalsza spłata wygląda? Zapewne niesamowite koszta lub odsetki.

2. E-mail pod adres Adres e-mail dnia 08.11.2013 o godzinie 14:01 o treści:
Kiedy zamierza się Pan spłacić?
Brak odpowiedzi.

3. E-mail pod adres Adres e-mail dnia 08.11.2013 o godzinie 15:06 o treści:
Mnie interesuje spłata zobowiązania wobec mojej osoby. Jak odzyskam wpłatę to odstępuję od dalszych czynności.
Brak odpowiedzi.

4. E-mail pod adres Adres e-mail dnia 12.11.2013 o godzinie 11:39 o treści:
W dalszym ciągu nie otrzymałem przelewu. Kiedy dokona Pan spłaty?
Brak odpowiedzi.

5. SMS pod numer Numer telefonu dnia 21.11.2013 o godzinie 18:03 o treści:
Panie Imię. Proszę podejść poważnie do sprawy. Pozwolę Panu nawet na spłaty po 20 zł tygodniowo do czasu uregulowania należności, jakkolwiek proszę zachować się poważnie i spłacać swoje należności. W przeciwnym razie nic dobrego Pana nie czeka.
Brak odpowiedzi.

6. SMS pod numer Numer telefonu dnia 09.12.2013 o godzinie 10:01 o treści:
Informuję, że jeżeli do dnia dzisiejszego nie zostanie zaksięgowana spłata na moim koncie, sprawę kieruję do ścigania jako wyłudzenie na podstawie KK.
Brak odpowiedzi.

7. Rozmowa dnia 13.12.2013 o godzinie 20:45, w której przypomniano o konieczności uregulowania zobowiązań. Rozmówca poinformował, iż popełniłem błąd udzielając pożyczki i nie zwróci pożyczonej kwoty, a jeżeli odpowiedź nie jest dla mnie satysfakcjonująca, to mam złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa do organów ścigania.

8. SMS pod numer Numer telefonu dnia 13.12.2013 o godzinie 20:54 o treści:
Czy dla Pana jest problemem wpłacenie chociażby 10 zł tygodniowo, aby uregulować należności?
Brak odpowiedzi.

Warunkiem uznania powyższych działań za oszustwo ścigane na wniosek poszkodowanego jest zamiar sprawcy uzyskania korzyści majątkowej. W związku z powyższą argumentacją oraz przedstawionymi dowodami, można przypuszczać, iż zamiarem Imię i nazwisko było osiągnięcie korzyści majątkowych wprowadzając w błąd innych użytkowników serwisu, potencjalnych pożyczkodawców. Dla ustalenia zamiarów sprawcy należy wziąć pod uwagę wiele czynników i okoliczności, takich jak np. zachowanie sprawcy po otrzymaniu pieniędzy, czy też jego stosunek
do wierzycieli po upływie terminów spłaty pożyczek.

W załączeniu:
1. Zrzut ekranu z serwisu ZakraMini zawierający dane, którymi posługiwał się Sprawca celem uzyskania pożyczki gotówkowej, oraz wydruk 7 wniosków kredytowych przesłanych przez Imię i nazwisko.

2. Umowa pożyczki nr Numer pożyczki zawarta pomiędzy Poszkodowanym (Imię i nazwisko), Sprawcą (Imię i nazwisko) za pośrednictwem serwisu ZakraMini.

3. Potwierdzenie przelewu pożyczki w związku z umową pożyczki nr Numery pożyczek na rachunek bankowy wskazany przez Pożyczkobiorcę w umowie, z rachunku bankowego Pokrzywdzonego w Banku Zachodnim WBK.
4. Regulamin serwisu ZakraMini obowiązujący od 05.01.2013
5. Szczegółowe Zasady Weryfikacji ZakraMini obowiązujące od 01.01.2013

BlackWeb napisał:
Twoja wypowiedź z pewnością nie była miła, a tym bardziej nie była kompetentna... To typowe nabijanie wpisów na forum.
Bardzo ładna reakcja. Odpowiedziałem Ci na pytania prawne, co nie znaczy że mam za Ciebie pisać proste pismo, którego wzór możesz znaleźć łatwo w google. Jakby co, to pupci też nie będę Ci podcierał. Idź najlepiej do adwokata i mu zapłać. Nie sądzę aby tu Ci ktoś jeszcze zechciał doradzać.

BlackWeb napisał:
Bardzo ładna reakcja. Odpowiedziałem Ci na pytania prawne, co nie znaczy że mam za Ciebie pisać proste pismo, którego wzór możesz znaleźć łatwo w google ("Zapytaj wujka google" oznacza skierowanie do wyszukiwarki internetowej). Jakby co, to pupci też nie będę Ci podcierał. Idź najlepiej do adwokata i mu zapłać.
Jeszcze jedno, po co ja albo ktokolwiek, miałby "nabijać" posty?

Ostatnia edycja:
Rzeczową odpowiedzią byłoby, tak jak powiedziałeś:

Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u adwokata, który za niewielką odpłatnością przygotuje stosowne pismo - zgłoszenie, ewentualnie w internecie dostępne są dziesiątki gotowych zgłoszeń, jakkolwiek musisz je dopracować do swoich potrzeb

A nie:

Zapytaj wujka google
czy

Tak czy inaczej dziękuję za już udzieloną pomoc, mam nadzieję, że w kwestiach mi znanych będę mógł pomóc innym użytkownikom.

Robilee napisał:
Jakby co, to pupci też nie będę Ci podcierał. Idź najlepiej do adwokata i mu zapłać. Nie sądzę aby tu Ci ktoś jeszcze zechciał doradzać.

chyba jedyna prawidłowa reakcja na takie okazanie wdzięczności. Szczególnie za posta numer 2, gdzie chyba zabrakło jedynie konkretnej strony w kodeksie karnym heh. Odesłanie do "wujka google", też byłowyrażone w formie grzecznościowej, a nie w takiej jak podał Black...

Mimo wszystko temat pomógł i mi, bo jestem w podobnej sytyuacji, fajnie jakby autor dodał jakąś aktualizacje, jak sprawy się toczą...

pozdraawiam

Powrót