windykacja przez SMS

• Autor wątku Autor wątku lebaar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lebaar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam ! otrzymałem SMS-em wiadomość :
W związku z nabyciem Państwa wierzytelności przez easyDEBT NS FIZ prosimy o wpłatę 306,41 PLN na nr rachunku - tu nr rach. bankowego.
Tel. 222064563 - serwisant getBACK SA.
W tej informacji nie ma ani mojego nazwiska, ani tytułu roszczenia, ani nic co by wskazywało na wiacrygodnoś długu. Co mam z tym zrobić ?
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Andrzej

Oni ostatnio naprawdę rozdają pieniądze... Na razie nic... Ale zachowaj koniecznie.

Dzięki ! Czyli nawet tam nie dzwonić z pytaniami ?

Nie, po co z nimi gadać. Poczekaj na pismo, na "gębę" nic nie załatwiaj. Ewentualnie wezwij ich do określenia, z czego wynika wierzytelność i ich prawo do jej windykacji - na piśmie za potwierdzeniem odbioru.

Tylko, że w tej informacji (SMS-sie) nie ma żadnej sygnatury, czy nr sprawy. Tylko kwota, nr konta i telefon do serwisanta !

To nie reagować, póki nie dostaniesz żadnego pisma.

Dzięki. Tak zrobię ! Pozdrawiam. Andrzej.

Witam ponownie ! odezwali się telefonicznie i okazało się, że to chodzi o moją Mamę, która niestety nie żyje już od dwóch lat. Powiedziałem, że to pomyłka 0 błędny nr telefonu. Chcieli koniecznie właściwy nr, ale przecież nie mam obowiązku udzielać informacji. Dalej do mnie dzwonią więc powiedziałem, ze oskarże ich o stalking. Czy informować ich o śmierci Mamy ? Pozdrawiam. Andrzej.

lebaar napisał:
Czy informować ich o śmierci Mamy ?
Po co? Najpierw z nimi nie rozmawiasz a za moment chcesz informacji udzielać. Bądź konsekwentny, a źle na tym nie wyjdziesz

Zabezpieczaj dowody, najlepiej nagrywaj rozmowy.

Nie wiem czy 190a kk przejdzie, ale z pewnością mamy do czynienia z art. 107 k.w.. Więc nie mów, że oskarżysz ich o stalking, tylko idź i złóż zawiadomienie. I to od razu.

Gadać to z nimi nie gadaj, bo i po co, to nie do Ciebie dzwonią.

Powrót