Windykacja PZU - zwrot nienależności

• Autor wątku Autor wątku kaczor86awf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaczor86awf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące odszkodowań w PZU. Pół roku temu uszkodziłem kolano (pęknięta łękotka, zerwane więzadła krzyżowe prawe). Byłem ubezpieczony na 100 tyś zł (1% to tysiąc złoty). Uzyskałem odszkodowanie 4% czyli 4000 zł (śmiech na sali za taki uraz) a wypłacono mi o jedno zero zadużo czyli 40000 zł. Po jakimś czasie skontaktowała się ze mną jakaś Pani z PZU i powiedziała że jeżeli nie zwróce 36000 zł to uruchomi proces windykacyjny. Prosze powiedzcie mi czy moge nie oddawać tych pieniędzy bez ciągania po sądach. Teoretycznie sprawa do sądu nie trafiła, narazie jestem straszony windykacją, wsumie też nie dokońca wiem czy to właśnie oni nie zakładają sprawy w sądzie. Czy moge sobie te pieniądze zatrzymać bez żadnych problemów z prawem skoro są na moim kącie??

Windykacja to nie Sąd, a wyroki Sądu są niezbadane. Zwłaszcza, że nie wiadomo na co powoływać się będzie PZU w pozwie. Najprawdopodobniej będzie to bezpodstawne wzbogacenie. Wczytaj się w artykuły Kodeksu Cywilnego podane w tym linku i tam jest taki przepis, który zwalnia od obowiązku oddania, ale jest on w praktyce przez Sądy rzadko uznawany.

Za duża kwota. Na pewno nie odpuszczą. Powinieneś otrzymać tyle ile na decyzji pisemnej od ubezpieczyciela. Większa kwota to pomyłka i bezpodstawne wzbogacenie. Ja nie oddasz to będzie sprawa i kwota powiększy się o odsetki i koszty procesowe.

wszystko ok bezpodstawnie, tylko że ja nie wyłudzam tych pieniędzy oni poprostu mi je dali przez pomyłkę

To była ich pomyłka - dlatego nie będzie sprawy karnej o wyłudzenie. Taka omyłka to podręcznikowy przykład bezpodstawnego wzbogacenia. Do kwoty dojdą jeszcze odsetki - licząc od terminu zwrotu wskazanego w wezwaniu.

ewentualnie skoro uważasz że kwota odszkodowania jest za mała, możesz napisać pismo dokonując potrącenia swojej wierzytelności z tytułu umowy uvezpieczenia z ich wierzytelnością z tytułu bezpods wzbogacenia i oddać im mniej o kwotę potrącenia, jesli pozwą Cię o brakującą część w sądzie podniesiesz zarzut potrącenia, a twoja wygrana lub przegrana zależeć będzie od ustaleń czy potrącenie było zasadne, dla bezpieczeństwa wywołaj prywatną opinię która określi uszczerbek na zdrowiu

Powrót