windykacja rachunek za kablowke

• Autor wątku Autor wątku pasik1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pasik1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Na poczatku maja dostalem od firmy Intrum justitia wezwanie do zaplaty za kablowke upc z 2006 roku. Byl to nie zaplacony rachunek przez moja mame ktora zmarla w tym roku, spadek przyjalem wiec teraz wydzwaniaja do mnie o splacenie tego dlugu. Wyslalem im pismo o przedawnieniu mimo tego dzwonia dalej i straszą sadem i tym ze zaplace potem wiecej. Czy rzeczywiscie moga cos z tym zrobic czy mam to olac?

Mogą złożyć pozew w sądzie i dopiero w sądzie podnieś zarzut przedawnienia długu.

J/w jeśli sprawa jest przedawniona (a pewnie jest, znając tę firmę), to wystarczy czekać aż przyjdzie z sądu "nakaz zapłaty" i podnieść zarzut przedawnienie w sprzeciwie od nakazu zapłaty (jak go wnieść do sądu będziesz miał w pouczeniu).

Jeśli nakaz zapłaty będzie na formularzu urzędowym w ten sam sposób należy złożyć zarzut przedawnienia.

Czyli rozumiem ze jesli wtedy zloze wniosek o przedawnieniu do sądu bedzie to umorzone?

nic nie będzie umorzone. powództwo będzie oddalone. znajac FW to zarzucisz brak udowodnienia istnienia roszczenia oraz zarzut przedawnienia

Dług będzie istniał ale przeistoczy się w zobowiązanie naturalne tj.wierzyciel nie będzie go mógł dochodzić na podstawie nakazu zapłaty w postępowaniu komorniczym .

mala mi78 napisał:
Dług będzie istniał ale przeistoczy się w zobowiązanie naturalne tj.wierzyciel nie będzie go mógł dochodzić na podstawie nakazu zapłaty w postępowaniu komorniczym .
zależy na jakiej podstawie będzie oddalone powództwo! to o czym piszesz dotyczy tylko przedawnienia

A czy wtedy beda mogli mnie wpisac w rejestr dluznikow?

pasik1 napisał:
A czy wtedy beda mogli mnie wpisac w rejestr dluznikow?
zależy na jakiej podstawie oddalisz powództwo. jesli z uwagi na brak udowodnienia istnienia roszczenia to amen, sprawa zamknięta raz na zawsze. jeśli z uwagi na przedawnienie - to wpisać mogą.
swoją drogą co ty się tak boisz BIG? powoli stają się na tyle niewiarygodne z uwagi na zaśmiecenie przez windykacje i szemrane wpisy, że pewnie za dwa-trzy lata nikt tych rejestrów nie bedzie bral na poważnie. mało tego, jak kogoś tam nie będzie to będzie podejrzany...

Nie mialem z tym doczynienia to sie obawiam i pytam. Proste;) mozna zamknac

jerry23 napisał:
jesli z uwagi na brak udowodnienia istnienia roszczenia to amen, sprawa zamknięta
Czyli jak nie przedstawią za zgodnością z orginałem umowy,faktur, sposobu obliczenia należności bankowej, sposobu zarachowania dotychczasowych wpłat to można składać w sądzie jako brak udowodnienia istnienia? I sąd to przyjmie i oddali?

jak nie udowodnią podstawy i źródła roszczenia to dlaczego sąd ma to łyknąć? a łyknąłby sąd twój notes z zapiskiem, że jasiek kulczyk wisi ci 5 mln zł?

Powrót