Windykacja w firmie Kredyty Chwilowki NOBILES a zajecie wyplaty

• Autor wątku Autor wątku aRtiDG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aRtiDG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Sprawa wyglada tak ;

Posiadam chwilowke w firmie NOBILES - kredyty chwilowki, splacam lecz nie regularnie, umowilem sie z windykatorem na splate w ratach 250 zl lecz niestety mialem maly poslizg, po czym wyslali do mljego pracodawcy pismo o zajecie mojej wyplaty na kwote 830 zl, z windykatorem juz sie nie moge dogadac poniewaz mowi ze sie nie wywiazalem z umowy, i teraz pytanie do calej sprawy czy firma nobiles czyli zwykla windykacja ma prawo wejsc na pensje wysylajac tylko jakis dokument do pracodawcy ? Czy moze to zrobic tylko sadownie komornik, dla mnie to jest cos dziwnego bo tak to kazdy by mogl sobie do pracodawcy wysylac pisma o splate, a pracodawca skad ma wiedziec czy to nie jakis oszust, chce wiedziec co dalej w tej sprawie robic, bo nie chce aby moj pracodawca zarzadzal jaka kwote bedzie oddawac danym windykacja, pozdrawiam

Zwykła windykacja nie może zajmować wynagrodzenia. To prawo przysługuje wyłącznie komornikowi sądowemu (w pewnych sytuacjach administracyjnym organom egzekucyjnym). Nigdy jednak nie jest to podmiot prywatny.

Pracodawca nie ma prawa przekazywać im żadnej kwoty, bo obowiązek potrącania wypłat zachodzi jedynie w przypadku zajęcia egzekucyjnego.

Proszę sprawdzić, co przyszło do pracy. Może toczy się egzekucja bo został wydany nakaz zapłaty, którego Pan nie otrzymał albo nie odebrał?

bylem dzisiaj jeszcze raz u kadrowej i okazuje sie ze ja biorac pozyczke od firmy kreddyty chwilowki popisywalem oswiadczenie ze w momencie nie splacania pozyczki to moga pobrac z wyplaty, i teraz pytanie czy ja podpisujac takie pismo dalem im zgode na potracenie zaleglosci z wynagrodzenia i moga to zrobic czy dalej jest to nie zgodne z prawem i pracodawca nie ma obowiazku przekazac im mojego wynagrodzenia ?

Powrót