windykacja (wezwanie do zapłaty) dłużnik nie żyje

• Autor wątku Autor wątku monikas321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikas321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, 26/11/2014 otrzymałam wezwanie do zapłaty dla mojego taty. on zmarł w 2011 r. wezwanie przyszło z "windykacjapl.com". jestem jego córką i przyjełam spadek. kwota to 461 zł (210 mandat za jadze bez biletu pkp + 250 zł odsetki). przez ostatnie lata jego zycia mielismy sredni kontakt, poza tym nie mieszkał z nami (został wymeldowany w 2005 r).
pani z windykacji twierdzi, że musze to zapłacić a pani z sadu nie moze mi udzielic zadnych informacji odnosnie tej sprawy.
pytanie... czy musze to zapłacić czy można to jakoś obejść. bardzo prosze o radę. Dziękuję :)

Idź z aktem dziedziczenia lub z postanowieniem sądu w tym zakresie i wtedy próbuj uzyskać informację.

wg sądu musze poradzic sie prawnika, to juz nie jest podobno ich sprawa skoro weszła windykacja...

Sprawdź dokładnie daty - kiedy był nakaz, kiedy klauzula. Zapewne niedawno. Zatem odsetki starsze niż 3-letnie sprzed klauzuli się przedawniły. Negocjujesz z firemką, jak nie po dobroci to powództwo z art 840 kpc. Będzie mniej do zapłaty. To w sytuacji kiedy spadek przyjęłaś wprost.
Jeśli przyjęcie było z dobrodziejstwem inwentarza, to negocjujesz i płacisz jeśli jest jeszcze wystarczająco majątku na pokrycie tego długu. Jeśli majątku było zero, bądź wartość majątku ze spisu inwentarza zaspokoiła inne długi i nie ma już nic z masy spadkowej, to firemkę ignorujesz tą informacją.

jeśli to mandat za jazdę bez biletu to przedawnił się po 1.5 roku od zajścia zdarzenia, a więc zarzut przedawnienia powinien załatwić sprawę

tomosus napisał:
jeśli to mandat za jazdę bez biletu to przedawnił się po 1.5 roku od zajścia zdarzenia, a więc zarzut przedawnienia powinien załatwić sprawę
Chyba sobie jaja robisz z dziewczyny. Aby ta porada była skuteczna, musiałyby zaistnieć łącznie pewne okoliczności:
1. wniesienie pozwu po upływie 15 miesięcy od daty przejazdu
2. brak prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty

Dlatego doradziłem odszukanie wszystkich dat. Znając jednak specyfikę spraw z windykacjapl.com to raczej możliwe będzie jedynie oddalenie części odsetek. Aby jednak na 100% przesądzić, trzeba by poznać konkretne daty.

postaram się cos znalezc, ale jak zaznaczylam nie mieszkałam z ojcem od kilku lkat przed jego smiercia (jakies dokumenty w domu mam- przejrzę je). dziwię sie tylko, ze w sadzie mi nie chcieli udzielic zadnych informacji... (mam n r sprawy i wiem jaki to byl sad).

Powrót