Windykacja z tytułu opłat dodatkowych pomimo zapłaty

• Autor wątku Autor wątku lili2412
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lili2412

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam!
15 sierpnia 2008 roku kuzyn jechał bez podbitej legitymacji w Toruniu. Kuzyn nie jest z Torunia. Wysłał mi legitymacje pocztą. Od razu pojechałam uiścić opłatę na ul Sienkiewicza do siedziby Mzk(był to 22 sierpnia/wg daty na kwitku jaki znalazł mój kuzyn wczoraj- bo kto pamięta co było 4 lata temu)
Opłaciłam karę 6.30zł dostałam kwitek i odesłałam legitymację wraz z kwitkiem do cioci(kuzyna mamy). A teraz po 4 latach przychodzi do niej pismo od kancelari jakiejś że ma karę do zapłaty w wysokości powyżej 200zł . Ja pytam za co? skoro ówczesna windykacja przyjęła opłatę i wydała kwitek? Skoro opłacone było 1 dzień po terminie to czemu 4 lata temu tego nie stwierdzili tylko przyjęli opłatę? Jak ciocia ma wybrnąć z tej sytuacji? dziś jadę do windykacji mzk, ale nie wiem co załatwię skoro w Toruńskim mzk co rok zmieniają się firmy kontrolujące, a wtedy w 2008 roku firmą kontrolująca było Systemm. Firma która już nie istnieje. Czy ciocia ma prawo żądać od mzk odszkodowania jakiegoś? Bo to w końcu ich wina. Przyjeli opłate z tytułu opłaty dodatkwej za jazde bez ważnej legitymacji szkolnej a teraz żądają pieniędzy jakby nie było zapłacone ???

Jak w MZK nic nie załatwisz to trzeba czekać na nakaz zapłaty z Sądu i podnieść zarzut przedawnienia.

Powrót