Windykacja za dawne oc

• Autor wątku Autor wątku Aneta26_09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aneta26_09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Zakupiłam samochód dnia 23.02.2009 r. z miesięczną polisą OC. Wyjaśnię dokładnie o co chodzi z ta polisą. Poprzednia właścicielka nie opłaciła w terminie drugiej raty rocznego ubezpieczenia(miała to zrobić 17-go lutego).Po wyrejestrowaniu auta,udała się do TU uregulować należność. Tamta Pani,nie wiem dlaczego policzyła to OC tylko do 23-go marca 2009. Moja agenta ubezpieczeniowa,po obejrzeniu tejże polisy,stwierdziła,że nie mam obowiązku wypowiadania jej,bo wg niej to jest miesięczna polisa. Także przeszłam to innego TU.Po pół roku dostałam pismo,że mam uregulować należność za OC,którego rzekomo nie wypowiedziałam.Dzwoniłam,pisałam,niby sprawę wyjaśniono.Po roku od tamtego zdarzenia znowu pismo z większą kwotą, i "powtórka z rozrywki". Znowu dzwoni tym razem moja agentka i także załatwia sprawę.
A teraz dostaję 26-go stycznia z windykacji pismo,że mam natychmiast uregulować to OC bo skierują sprawę do sądu.
Czy Pani a Agencji poprzedniej właścicielki miała prawo zrobić taką korektę?
Wiem ,że miesięczne ubezpieczenie tzw. krótkoterminowe dostają tylko osoby posiadające działalność gospodarczą i nie trzeba go wypowiadać.
Mam te kwity,gdzie ta Pani przekreśla tą datę ubezpieczenia z 2009-02-17/2010-02-10 na 2009-02-17/2009-03-23.
proszę o pomoc!

Powrót