windykacja zagranicznie zasadzonej należności

• Autor wątku Autor wątku jestok1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jestok1

Użytkownik
Odpowiedzi
40
witam
otrzymałem z sądu litweskiego nakaz zapłaty za wykroczenie drogowe (do wykrocznia na miejscu zdarzenia się nie przyznałem, zatrzymane prawo jazdy, sprawa skierowana do sądu, (500 Euro żądanie liteweskiej policji, sąd zasądził 360Euro pod moją nieobecność)...
proszę o informację jak wygląda procedura windykacja należności, wyrok przyszedł 3 tygodnie temu w obcym języku (mandat też w obcym języku), odebrał ojciec, tydzień temu zmieniłem też adres zameldowania(zbieg okoliczności), czy windykują takie zobowiązania w PL(mają bazy, czy windykuję w ich imieniu windykacyjna firma polska?) , czy coś mi daje zmiana adresu zameldowania (mają też nr rejestracyjny samochodu, mój pesel z dowodu itp)
z góry dziękuję

Firma windykacyjna i mandaty?
Prawo jazdy gdzie teraz jest?

amelia2013 napisał:
Firma windykacyjna i mandaty?
Prawo jazdy gdzie teraz jest?

witam
- chodzi o to w jaki sposób może zostać zwindykowany wyrok sądowy - kara pieniężna
-prawo jazdy zabrała policja, pewnie jest w posiadaniu sądu i zostanie zwrócone po zapłaceniu wyroku (ja mam już nowe)

jestok1 napisał:
... (ja mam już nowe)
Nie wiem czy nie namieszałeś sobie w papierach.
Wcześniej czy później prawo jazdy zostanie odesłane do "twojego" wydziału komunikacji.
Na jakiej podstawie wyrobiłeś nowe prawo jazdy

- wyrok jeśli się nie odwołam uprawomocni się za około tydzień , do tego czasu nie jestem skazany, dodatkowo złamane przepisy na Litwie nie pozbawiają mnie przecież do kierowania samochodem w PL

post dotyczy i bardziej interesuje mnie procedura windykacyjna zasądzonych należności po uprawomocnieniu się wyroku (ściągalności tych należności ode mnie w PL)

jestok1 napisał:
- wyrok jeśli się nie odwołam uprawomocni się za około tydzień , do tego czasu nie jestem skazany,
To nie ma nic do rzeczy
jestok1 napisał:
dodatkowo złamane przepisy na Litwie nie pozbawiają mnie przecież do kierowania samochodem w PL
Jak najbardziej masz rację.
Chodziło mi o samo wyrobienie dokumentu.
Czy nie było pisane oświadczenie o zagubieniu dokumentu lub coś w tym stylu.
Co do ściągalności to nie wiem

dareneusz napisał:
To nie ma nic do rzeczy
Jak najbardziej masz rację.
Chodziło mi o samo wyrobienie dokumentu.
Czy nie było pisane oświadczenie o zagubieniu dokumentu lub coś w tym stylu.
Co do ściągalności to nie wiem

wypełniony nowy wniosek a w nim zaznaczona fraza "utracone prawo jazdy" czy coś w tym stylu/"utracone" szerokie pojęcie/

jestok1 napisał:
czy coś w tym stylu/"utracone" szerokie pojęcie/
To teraz ty możesz utracić niekaralność. Trzeba by zagłębić się w konwencję wiedeńską, czy Litwini mieli obowiązek niezwłocznej wysyłki prawa jazdy do Polski. Moim zdaniem mieli taki obowiązek, tak jak polski policjant zatrzyma np. angielski dokument, który musi być odesłany niezwłocznie do DVLA.

Ostatnia edycja:
Powrót