windykacja zaległości Play- pytania

• Autor wątku Autor wątku onifer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onifer

Użytkownik
Odpowiedzi
44
W dniu dzisiejszym przyszło do mnie przedsądowne wezwanie do uregulowania zaległości (kilka faktur) na kwotę 399 zł.

Zaległości dotyczą dwóch numerów telefonów na które to umowy skończyły się w lipcu i wrześniu (zgodnie ze złożonym i przyjętym przez Play wypowiedzeniem- skutkującym na ostatni dzień na jaki były zawarte umowy).

Jako że straciłem pracę i obecnie nie jestem w żaden sposób zorganizować takiej kwoty w terminie do 5 dni, wnioskowałem o przedłużenie płatności do 30 dni lub rozłożenie na raty- wniosek odrzucony mailowo, natomiast do działu windykacji nie chcą dać kontaktu.

Ale pytanie jest jeszcze inne- w wezwaniu do zapłaty widnieje adnotacja, że w razie braku zapłaty zaległości sprawa idzie do sądu i zostanę równocześnie obciążony dodatkową karą umowną (ulga przyznana abonentowi przy podpisywaniu umowy) za wcześniejsze zerwanie umowy.

Czy operator w momencie w którym umowy się już skończyły a ja nie jestem abonentem Play ma prawo mnie obciążyć karą z umowy? Mnie wydawałoby się, że w grę wchodzą zaległości +koszty sądowe, natomiast nie ma możliwości wyegzekwowania tych kar umownych w momencie gdy nie jestem abonentem? a może się mylę?

Napiszcie mi jeszcze proszę jak sądzicie, jeśli w tym terminie 5 dni nie uregulują zaległości, jak szybko idzie to na drogę sądową, czy z miejsca czy jest jeszcze chwilę czasu? Dodam że wezwanie przyszło nie z zewnętrznej firmy windykacyjnej a z wewn. windykacji Play. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Mnie wydawałoby się, że w grę wchodzą zaległości +koszty sądowe, natomiast nie ma możliwości wyegzekwowania tych kar umownych w momencie gdy nie jestem abonentem? a może się mylę?
Mylisz się. Jest możliwość wyegzekwowania zaległego abonamentu. Kar umownych definitywnie nie, bo umowa nie obowiązuje.

Co do reszty to wróżka raczy wiedziec.

Właśnie o to mi chodziło.

Że mogą wyegzekwować zaległe należności za faktury + ewentualnie koszty zewnętrznej firmy windykacyjnej+ koszty sądowe, ale zastanawiałem się czy kary umowne w przypadku umów rozwiązanych już zgodnie z terminem- czy mogą te kary naliczyć wstecz.

Zależy od umowy, ale play z tego co wiem nie może.

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie

onifer napisał:
Właśnie o to mi chodziło.

Że mogą wyegzekwować zaległe należności za faktury + ewentualnie koszty zewnętrznej firmy windykacyjnej+ koszty sądowe, ale zastanawiałem się czy kary umowne w przypadku umów rozwiązanych już zgodnie z terminem- czy mogą te kary naliczyć wstecz.
1. jakie koszty firmy windykacyjnej??? no chyba że brałeś na firmę
2. jaka kara umowna, jesli rozwiązałeś umowę z terminem jej zakończenia okreslonym w umowie?

1. No jeśli Play odda dług do wyegzekwowania zewnętrznej firmie windykacyjnej to chyba do zaległych faktur za abonament doliczy jakieś opłaty za swoje działania windykacyjne?

2. Też mnie to zastanawia w jaki sposób można straszyć karą umowną (w wezwaniu przedsądowym), w momencie w którym umowy zostały rozwiązane na ostatni dzień ich trawania zgodnie z regulaminem. Abonamenty były na osobę fizyczną.

1. doliczyć sobie mogą ile chca. w sądzie sie dowiedzą, co sąd o takim doliczaniu sądzi :)
2. jak widać straszyć można, na różne sposoby których jeszcze nie przerabiałeś :) co do efektu ich straszenia to patrz pkt 1

Powrót