windykacja

• Autor wątku Autor wątku marekalpha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekalpha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Miałem umowę z firmą Netia, którą wypowiedziałem z powodu likwidacji działalności. Po 2 latach otrzymałem wezwanie Nakaz Sądowy w postępowaniu nakazowym do zapłaty. Jako Powód wystąpiła firma windykacyjna. Podała ona jako dowody wezwania do zapłaty, które wysyłała na adres jednego punktu w którym prowadziłem działalność, do którego Netia dostarczała sygnał tel. i internet. Na umowie podany był adres siedziby firmy( adres mojego zamieszkania). Odwołałem się od "nakazu" wskazując, że nie otrzymałem faktury ani wezwań windykatora jak również powiadomienia o przelewie wierzytelności. Teraz sprawa jest w sądzie. Co mam robić dalej? Bo otrzymałem pismo od powoda, że wysyłał pisma na adres wskazany w umowie na świadczenie usług. Jedno pismo wysłał na właściwą ulicę ale w innym mieście(jako dowody przedstawia pocztową książkę nadawczą) :o. Czy wysyłanie na niewłaściwy adres ma jakiś skutek prawny?

art 101 kpc stanowi że jeżeli nie dał pan podstaw do wytoczenia powództwa - czyli nie został pan wczesniej wezwany do zapłaty itd,to przy pierwszej rozprawie moze pan uznac roszczenie a co za tym idzie sąd zasądzi na pana rzecz koszty od powoda...w pozostalej części, jeśli roszczenie jest zasadne to wyrok i tak bedzie na korzysć powoda...ponadto, jaka jest data dokumentów finasowych dochodzonych pozwem? minęło 3 lata od daty platności do dnia wniesienia pozwu?

Przedawnienie nie wchodzi chyba w grę(muszę to sprawdzić), ale pozew był złożony na jakiś miesiąc przed upływem terminu.

Powrót