windykacja

• Autor wątku Autor wątku edith13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edith13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam pytanie bo nie bardzo wiem do kogo sie z tym zwrocic,dwa dni temu zadzwonila do mnie firma windykacyjna i powiedziala mi pani za mam dlug w telekomunikacji z 2001 roku,problem polega na tym ze w tym czasie wynajmowalam mieszkanie i nawet nie pamietam jak ci ludzie sie nazywali,a ni zebym dostawala jakies wezwania do zaplaty czy co kolwiek,a do tego w 2004r.sprzedalam mieszkanie i wyjechalam za granice,a po 13 latach dostaje telefon ze mam dlug w wysokosci 2500tys + 2400 odsetki,wogole nie wiem czy to prawda,moze zadzwonila do mnie jakas oszustka podala numer konta na ktore mam wplacic zadluzenie do 28.03 i koniec bedzie po sprawie,gdyby byl dlug rzeczywisty to przez 13 lat nie oddali sprawy do komornika,czy cos?a czy taki dlug wogole sie nie przedawnia? prosze o pilna odpowiedz.dziekuje

Ostatnia edycja:
a co, mieli nakaz zaplaty ze sie dziwisz iz do komornika nie oddali?

nie wiem czy mieli czy nie,nie znam sie na tym bo nigdy nie mialam zadnych dlugow a z Polska nie wiele mam wspolnego od ponad 15 lat,poza tym gdybym teraz byla w kraju nie bylo by problemu bo poszlabym do adwokata i moze by cos madrego poradzil co z tym zrobiic

zagranice do ciebie zadzwonili?
sprawa wyglada na przedawniona. jesli nie bylo sprawy w sadzie, to w razie pozwu musisz podniesc zarzut nieistnienia zobowiazania i przedawnienia. zagadka tylko na jaki adres pozew skieruja... chyba musisz pilnowac poleconych na tamtej chacie... pzdr

marian.pazdzioch napisał:
....zagadka tylko na jaki adres pozew skieruja... chyba musisz pilnowac poleconych na tamtej chacie... pzdr

Cóż wiadomo na jaki...

Rozwiązanie wysłać do nich oficjalne pismo za potwierdzeniem odbioru w treści nie uznaję roszczenie przedawnione oraz podać aktualny adres do korespondencji.

Ile to da nie wiadomo, ale zawsze będzie miała podkładkę do sądu jak przyjdzie komornik, że ich informowała a oni podali zły adres do korespondencji.

UWAGI
Ciekawe bo tego długu do e-sądu nie dadzą muszą w trybie upominawczym sprawę ciągnąć. Pytanie czy tu tez obowiązuje grzywna za podanie złych danych adresowych wprowadzona zmianami w ustawie w zeszłym roku w czerwcu.

Nowelizacja kodeksu postępowania cywilnego - zmiany w EPU - e-sąd - W sądzie - Infor.pl

Tu powinien zabrać głos prawnik praktykujący :)

Ostatnia edycja:
Powrót