Windykacja

• Autor wątku Autor wątku ela0211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela0211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, „bliska osoba z rodziny” posiada w tej firmie dług. W dniu 7 Sierpnia tego roku wysłała pismo z prośba o rozłożenie długu na dogodne jej raty. Dzis otrzymała pismo informujące ze został złożony pozew do sądu o nakaz zapłaty w dniu 23 Sierpnia, a w odpowiedzi na pismo proszą o kontakt pod numerem telefonu . I tutaj mam dwa następujące pytania:
1. Co w tej sytuacji zrobić?? Jak się z nimi dogadać, nie można się dodzwonić do nich.
2. Czy ja mogę poprzez napisanie tej osoby pełnomocnictwa z nimi rozmawiać w jej imieniu ??

PatrykzSzuflady napisał:
Zaproponowac ugodę albo spłacić
W jaki sposób firma ma zweryfikowac prawidłowosć takiego pełnomocnictwa?

Poprzez wysłanie meila? Albo faksu ?

1. Na razie nic. Jeśli został złożony pozew, to nic tylko czekać - bo w tej chwili to nic nie zmieni, koszty nie dojdą, nie licząc tych, które już i tak się pojawią - a może się okazać, po otrzymaniu pozwu, że to tak zwany "pic na wodę" i żadnego długu nie ma.
2. A po co i o czym z nimi rozmawiać, skoro pozew został złożony?

Teraz ani zapłacić, ani negocjować się już nie opłaca. Teraz, to należy powiedzieć "sprawdzam" i poczekać na nakaz z pozwem oraz dowodami... Które mogą być różne. A często, w wypadku firm windykacyjnych - żadne.

Syphar napisał:
eraz ani zapłacić, ani negocjować się już nie opłaca. Teraz, to należy powiedzieć "sprawdzam" i poczekać na nakaz z pozwem oraz dowodami... Które mogą być różne. A często, w wypadku firm windykacyjnych - żadne.
zgadzam się z tą wypowiedzią, czekać na nakaz i zobaczyć co mają,

Powrót