Witam. Arbeitsamt a renta.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Kochani rodacy w niemczech.Mam pytanko . moze ktos cos by sie orientowal.Mam 59 lat. Rentenversicherung w DE na sile niechce przyznac mi renty chorobowej.Ok.Mam zatem pytanie : jak zamelduje sie na Arbeitslozie,jako poszukujaca pracy ( chodzi TYLKO o prace tzw leichte tätigkeiten ).Ale w gre nie wchodzi sprzatanie( nie moge dzwigac),zadna praca w domu starcow,na kasie,za lada,bo nie moge dlugo stac.Na winowsach sie nie znam.Nie wiem jaka to by mogla byc praca - leichte tätigkeiten .W Sanatorium mi powiedzieli ze : " mam jeszcze rece to moge knopf druken . No i masz.Chodzi wiec o to,kiedy ,w jakich sytuacjach Arbeitsamt sam moze skierowac wiec na rente taka osobe ? bede wdzieczna za kazda odpowiedz.Tylko nie glupie zarty.Dziekuje. Gina.

Arbeitsamt moze probowac wyslac kogos na emeryture (a NIE rente inwalidzka), ale napredzej w wieku 63 lat.
Sorry za sformulowanie, ale jestes chyba troche za bardzo "sfiksowana" na punkcie tematu "renta ze wzgledu na niezdolnosc do pracy". Czy w ogole dalas sobie wyliczyc, ile bedziesz miala tej renty?
Na razie nie masz wyjscia, tylko musisz sie zameldowac na Arbeitslosengeld I, ktory powinien byc wyzszy niz ta cala renta inwalidzka. Nikt cie praktycznie nie zmusi do pracy, tylko do starania sie o prace. Bedziesz ten ALG I dostawac przez rok. W miedzyczasie - jesli jeszcze nie masz - zalatw sobie legitymacje inwalidzka Schwerbehindertenausweis na min. 50%, co ci da prawo przejsc na emeryture w wieku 63 lat. A przez te 3 lata od 60 do 63 roku zycia, albo wezmiesz byle jaka prace na pol etatu, reszte ci bedzie doplacal Jobcenter, albo bedziesz zyc z Hartz IV, jak uwazasz, ze nie nadajesz sie do zadnej pracy. Innego rozwiazania nie ma, tzn. mozesz zaskarzyc decyzje Rentenversicherung do sadu i probowac wygrac przyznanie renty inwalidzkiej, ale to bedzie bardzo trudne.

Pogodniak sluchaj,moze byc ze jestem sfiksowana na punkcie mojej renty-jak to powiedziales.Jest mi obojetne ILE byloby tej renty.Znam starsza dzis kobiete ktora Arbeitsamt wyslal na emeryture -jak to mowisz-w wieku 60 lat.Znam osobiscie polke tu mieszkajaca ,ktora jest o wiele "zdrowsza" niz ja i ktora ma 280 euro tej renty czy emerytury ! Ale zadna nie powie ci JAKIM cudem! A ja NAPRAWDE nie moge robic ! Gdy podchodze na I Pietro -nie mam oddechu,gdy przejde 100 metrow -dysze jak parowoz,nie moge przescielic lozka bez bolu kregoslupa, nie dzwigne wiadra z woda by ujsc pare krokow bo Bola plecy. Ale wg orzecznika ,skoro jestem " tlusta" ,dobrze wygladm-jestem zdrowa. To ze zanim podejde na Pietro -pufam jak parowoz-tego nikt nie widzi,bo zanim wejde do gabinetu lekarza to potrwa z 15-moze i pol godziny i oddech juz sie wyrownuje ! Ale ja naprawde NIE UDAJE ! Co mam wiec robic!? Powiesz mi ? Polskiej renty mam 425 zl, duzo nie? jest mi to obojetne-ale cos mam ! Cale zycie pracowalam, mam tu padnac jak roslina ? Naprawde mam astme i Przewlekla Chorobe Obturacyjna Pluc.I co z tego? ALG 1 to nic nie dostane ,bo moj maz POWINIEN mnie utrzymac! -taka jest ich odp. Schwerbechinderteausweis mam juz dawno ! 50 % bo mialam raka,-ale nie byl zlosliwy to uznali ze jestem zdrowa! ale co wyciete to wyciete ! Harz IV nie dostane ,bo mi wyraznie powiedzieli,ze MAZ musi mnie utrzymac,on wystarczajaco zarobi. Co mam robic ? Dwa lata temu zaczelam starania o rente,zrobilam odwolaniedo sadu za pelnomocnictwem adwokata,w 2014 roku-lekarze w Sanatorium powiedzieli ze moge pracowac do 6 godzin dziennie,w marcu mialam tego roku jednego gutachta ( specjalista pluc) a w kwietniu drugiego( ortopede) i ci uznali ze moge dziennie pracowac 6-8 godzin.Czyli cudownie zdrowa jestem!teraz te opinie trafia do sadu i ma zapasc decyzja.Licze ze nie bede miec przyznane.Chce sie wiec odwolac do wyzszej instancji. Ale moje nerwy juz sa na koncowkach.Jak bym byla chudy jak szkielet to bymdostala ,ale ze wygladam sobie niczego-to powiedzieli ze moge " jeszcze guziczek nacisnac" ! O co tu chodzi ? Nie wiem czy ogladales ostani program w tym roku w niemieckiej TV pt : " Super talent" ? Wystapil tam 49-cio letni Frührentner,powiedzial ze jest na wczesniejszej rencie bo mial 8 operacji na noge i jak zaczol swoj wystep to -wierz mi-zakasowalby 19-leniego chlopaka tak skakal po trybunie jak szalony !! Frührentner !? Takim daja rente ? ja bym dwa razy tak nie podskoczyla bo bym sie wlasnym oddechem udusila ! I co ? co mam zrobic? Glowa muru nie przebije ale tylkiem na stolku bezczynie siedziec nie bede ! Mam mozliwosc od tego wyroku odwolac sie do instancji jeszcze wyzszej ? Poradz cos -jeslis madry.....

Ostatnia edycja:
ok, Arbeitsamt nie moze przydzielic renty, moze tylko wystapic o nia w twoim imieniu do Deutsche Rentenversicherung, ale to nic nie da, bo tam sie juz toczy twoje postepowanie w sprawie renty. Wiec albo bedziesz sie odwolywac przez wszystkie instancje od orzeczen Gutachterow, co jest trudno, bo sedziowie sie opieraja na opinii Gutachterow, a nie decyduja sami, albo sama zlecisz wlasny Gegen-Gutachten, ale wtedy sama za to zaplacisz a to moze kosztowac nawet 2000 euro i wcale nie wiadomi, czy sad je uwzgledni. Innego wyjscia nie ma

PS
Arbeitslosengeld I przysluguje niezaleznie od zarobkow meza, pod warunkiem ze przedtem mialo sie odpowiednia ilosc skladek odprowadzonych na ubezpieczenie od bezrobocia.
Od zarobkow meza zalezy Hartz IV. Tobe nie przysluguje AGL I?

Ostatnia edycja:
Kiedys -kiedy nie bylam jeszcze mezatka,mialam Alg1,potem gdy to sie skonczylo chcialam przejsc na HarzIV to mi powiedzieli ze moj Lebensgefährte musi mnie utrzymac.Bylo to okolo 14 stycznia 2014 roku.No i oczywiscie ubezpieczenie zdrowotne w kwocie 167 euro tez by musial placic bo bylabym freiwilliger ubezpieczona .Wowczas postanowilismy sie pobrac.Tym bardziej ze zdrowie zaczelo mi szwankowac ( bylam po operacji kregoslupa szyjnego w 2011 roku) i w marcu 2014 wzielismy slub.Od tego czasu nie pracuje. Do renty mam przepüracowane odpowiednia ilosc miesiecy i skladek.

Widzisz Pogodniak,-juz nie wiem co robic dalej.....

Ty w Twojej sytuacji nie masz zadnego wyjscia: albo bedziesz sie procesowac z Deutsche Rentenversicherung i miec nadzieje, ze wygrasz, ale jesli ich Gutachterzy napisza dla sadu negatywna opinie, to masz niewielkie szanse, albo musisz przejsc na utrzymanie meza do 63 roku zycia, az bedzie ci przyslugiwala emerytura. Jak nie pracowalas od marca 2014, to Jobcenter nie jest za ciebie odpowiedzialny, bo nie masz prawa do ALG I a na Hartz IV masz najwidocznie wraz z mezem za wysokie dochody. Jobcenter nie jest wladny przydzielic ci renty we wlasnym zakresie.
Odwolywac sie zawsze mozna, w jaki sposob i gdzie jest napisane w decyzji od Deutsche Rentenversicherung, najpierw u nich, potem w sadzie, ale od pewnego momentu bedziesz musiala wziac adwokata, co kosztuje i to nie malo

Ci gutachterzy ktorych mialamw marcu i kwietniu to nie byli od Rentenversicherung....(oficjalnie nie byli). Nie wiem kto ich wyznaczyl,-chyba sad. Adwokata mam caly czas ,mam DAS ( ubezpieczenie ).

No tak,ale skoro uwazaja ze leichte Tätigkeiten moge niby wykonywac,i gdy sie zapisze na Arbeitsamt w poszukiwaniu takowej pracy -to sami zobacza ze nikt nie bedzie chcial mnie zatrudnic z tymi chorobami i z 50 % niepelnosprawnoscia i moze wtedy Arbeitsamt sam skieruje mnie na rente.....odwolywac to i tak sie bede.

Arbeitsamt nie moze cie skierowac na rente, bo nie on o tym decyduje, a skoro nie bedzie musial ci placic zadnego zasilku, to im bedzie wisiec, czy ty znadziesz prace czy nie

Pogodniak napisał:
Arbeitsamt moze probowac wyslac kogos na emeryture (a NIE rente inwalidzka), ale napredzej w wieku 63 lat.

Arbeitsamt próbuje w ten sposób pozbyc sie klienta, znaczy w sensie finansowym. I normalnie jest tak, ze ten klient, w wieku 60+, broni sie rekami i nogami przed taka przedwczesniejsza renta, bo taka renta oznacza tez jej obciecie, za kazdy miesiac 0,3%. Dozywotnio.

Klient bez prawa do zasilku, jak to jest w przypadku Giny, wisi i powiewa temu urzedowi.

A ze procesowanie sie z RV o przyznanie renty przed osiagnieciem wieku emerytalnego to poroniony pomysl... to z kolei inna bajka. W przypadku inwalidztwa mozna isc na rente 2 lata wczesniej bez odciagniec, badz 3 lata wczesniej, ale wtedy za kazdy miesiac jest wlasnie te 0,3% mniej. Wiem dokladnie, bo sama jestem jako inwalidka zainteresowana, ale dopiero w swoim czasie :wink: przy czym szczerze mówiac, 10% mniej renty jakos mnie nie pociaga, w koncu cale zycie pracuje i to nie lekko na rente, ale o 5% mniej, to juz moge podyskutowac, bo byc moze, kiedys te 5% bedzie mi mniej wazne, jak swiety spokój i wlasnie zdrowie.

Co do wysokosci renty- Gina przeciez musi dostawac co roku ten wyciag z RV o 1) wysokosci renty przy osiagnieciu wieku emerytalnego przy tych samych zarobkach, 2) wysokosci renty aktualnie przy zupelnej niezdolnosci do pracy i 3) wysokosci przyszlej renty, gdyby teraz przestala pracowac i wplacac na te rente. Ja takie rozliczenia dostaje co roku.

Ostatnia edycja:
Droga ildiko,nie wiem jak sie to oblicza,nie umiem tego obliczac na tych ich punktach.Wiem ze mam potrzebne te 60 miesiecy skladnowych i chyba 3 m-ce.Nie znam sie na tym.Tak cos tam otrzymywalam od RV.Mam to gdzies w segregatorze,wiec nie przytocze tu kwoty. Jak gdzies powyzej wspomnialam znam osobiscie osobe (polke) ktora tez robila o taka sama rente ,moze miala 1-czy dwa wiecej odemnie tylko i jak mi powiedziala -zaznaczam-powiedziala-ze otrzymuje 360 euro renty na m-c.Nie wiem jak oni licza,nie wiem czy to Prawda,bo nikt papierow nie pokarze ! Czy mowi prawde czy sie tylko chwali -nie wiem.Ja bylabym szczesliwa gdybym tylko 150 e otrzymac mogla. Ta dziewczyna jest o niebo zdrowsza niz ja .Gdy widze przypadki naprawde duzo zdrowszych ludzi odemnie i ktorzy Maja te rente to z jednej strony chce mi sie plakac a z drugiej smiac.Rentenversicherung i ci Gutachterzy " cudownie mnie ozdrowili"-przynajmniej na papierze. Szkoda ze nie w rzeczywistosci,bo bym tu o niczym nie pisala. Moj adokat chce powolac trzeciego Gutachtera. Myslalam ze byloby dobrze gdyby mowil po polsku ale niestety-moge miec tlumacza,ale nie o tlumacza mi chodzi. Juz mi nerwy puszczaja i juest mi obojetne by bede ozdrowiona znowu czy nie-mamzamiar WSZYSTKo co mi lezy na sercu powiedziectemu trzeciemu czy sie bedzie podobac czy nie-i niech sie dzieje wola nieba. Dziekuje ze mi odpisujecie,jakos lzej mi wtedy .

Gino, ty nie zalapujesz jednego faktu. Nie wystarczy miec 60 miesiecy skladkowych, do nich trzeba miec tez odpowiedni wiek. 60 miesiecy skladkowych ma kazdy 23- latek, który od 18 roku zycia zaczal uczyc sie zawodu, i co? Do renty jeszcze baaaardzo mu daleko. Nie chodzi o te 60 miesiecy, chodzi o wiek. Ja np mam juz nazbierane 400 miesiecy, a do renty musze pracowac jeszcze najmniej 13 lat- do tej obcietej renty, tak na marginesie. Do nieobcietej- 16 lat. Z powodu mojego inwalidztwa. Konkretnie w wieku 65 lat.

System punktowy przy rencie jest bardzo prosty, jeden punkt to aktualnie 30 euro i 45 centów- tak pisano mi na corocznym rozliczeniu z maja. Punkty oblicza sie na podstawie przecietnego zarobku, który aktualnie wyliczono na 37 103 euro rocznie brutto. Wedle tego oblicza sie faktycznie zdobyte punkty, przy czym jesli zarabia sie mniej, punkty sa czesciowe badz jest ich mniej, a jak sie zarabia wiecej, to wtedy sie je szybciej zgarnia. Tu jest wlasnie ta róznica w pózniejszej rencie, której tez dziwna koleja rzeczy tez niektórzy nie zalapuja, ze np murarz pracowal 40 lat plus szkola, i ma mniejsza rente niz ktos po studiach, który pracowal o wiele lat mniej (przez wieloletnie studia, praktyki itp.), a mimo tego ma wieksza rente. Wieksza, bo wiecej zarabial, ale przez to i wiecej wplacal do RV, a wiec zgarnial podwójne, czy nawet potrójne punkty- jesli mial niebotyczne zarobki.
Poszukaj koniecznie twojego rozliczenia, w sumie to wazny papierek. Tam napisano i twoje punkty, i wysokosc przyszlej renty. Troche mnie dziwi, ze nie znasz tej liczby na pamiec??

Co do wysokosci rent innych ludzi, ja zawsze twierdze, ze jaki dzien dlugi, tyle ludzie czasami glupot opowiadaja :D niech im fantazja czasami lekko przychodzi. W sumie mi wsio rybka, ile niby ktos tam ma pieniedzy, ja swoje licze. Byc moze, ta inna Polka pracowala dluzej, zarabiala wiecej, doliczono jej dzieci, i tak dalej. Czy byla zdrowsza? A to juz sam Panbucek wie, byc moze nie widac u niej choroby? Po mnie tez nie, a inwalidztwo mam, i jak sam a wiesz, tak o i od niechcenia nikt tu nie rozdaje Schwerbehindertenausweis. A ze ta twoja znajoma Polka nie chce okazywac sie swoja decyzja publicznie, to inna sprawa, nalezy uszanowac jej wole. Jak ty bys do mnie wystartowala z takim zazaleniem, ze mam tu i zaraz pokazac jakis mój papier i finanse, bo TY tak chcesz i natychmiastowo, uwierz mi, zjechalabym cie i to równo z ziemia :)

Tylko ze ta Polka -nazywa siebie moja kolezanka,a o wszystko sie mnie wypytawala ,co,gdzie isc,co potrzeba,skad,jakie przetlumaczenia itd.A rente ma na kregoslup.Bo powiedziala ze przeciez Cale zycie pracowala jako pielegniarka i nic innego nie umie robic.Jej nikt nie kazal " guziczka naciskac". Nie zrozum mnie zle,ja mam potwierdzenia medyczne swoich chorob,raka,COPd,kregoslupa -a mimo to zrobiono mnie okazem zdrowia ! Mam 50% Schwerbechinderteausweis. Mimo to -okaz zdrowia ze mnie.Tych liczb tam stoi tyle ze nie wiem ktora co i jaka. Wybacz mi ze nie wszystko rozumiem z tych punktow RV,jestem bardzo rozgoryczona. Dlaczego nikt nie przejdzie sie ze mna 300 metrow,nie zobaczy jak wygladam przy sprzataniu,nie da mi wiadra wody i nie karze mi isc na parter a potem spowrotem na I Pietro.Tak ,wiem,tego nikt nie robi. Powiedz mi ---JAK mam pracowac!? Nikt mi zadnej pracy nie da gdy mnie by tak zobaczyl ! a ja bym padla po pierwszym dniu ! Wiem ,ze jak przegram,bede zmuszona siedziec na tylku i czekac bez pieniedzy do 63 lat.Wychowalam 4 dzieci w biedzie ,za 15 lat pracy w PL mam 425 zlotych netto renty,ale gdy skoncze 60 lat bede miec okolo 1200 zl emerytury,-o ile dozyje.W lutym mialamatak RR do 180/ 150 ze chcieli mnie polozyc na oddzial,ale nie chcialam,-mam corke Bechinderte w domu( 26 lat) teraz mam dozywotnio tabletki na RR.I ja mam byc okazem zdrowia? Bo jestem pulchna....wybacz mi prosze .I dziekuje ze odpowiedzialas mi.

Powrót