Witam - mam bardzo ważne pytania odnośnie Facebook, może jakiś prawnik to przeczyta

• Autor wątku Autor wątku pawelwafelz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelwafelz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mam, wydaje mi się że to są ważne pytania odnośnie FB. Może to zapoczątkuje jakąś dyskusję.
Otóż od jakiegoś czasu w polskim internecie, szczególnie na FB i podobnych, mamy do czynienia z histerią w związku z tzw. mową nienawiści.

Czytałem już nie jeden raz że kogoś nawet aresztowali ponieważ ten "drwił" ze śmierci prezydenta Gdańska.

Ale rodzą się pytania, ponieważ FB jest amerykańskim portalem, nie polskim, czy taki czyn w ogóle może być przedmiotem zainteresowania polskiej policji.

Ja rozumiem że FB jest "globalny", ale to nadal AMERYKAŃSKA STRONA INTERNETOWA która stała się po prostu popularna na świecie. Nic poza tym.

Mało tego, wchodząc na "polskiego" FB, wchodzimy na amerykańska stronę gdzie FB po polsku to zwykła podstrona.

Jeśli przeczytamy regulamin FB znajdziemy tam zapis że opiera się on na prawie irlandzkim, więc może w Irlandii powinni nas ścigać?

Moim zdaniem temat niepozorny ale może to byc dla kogoś linia obrony?

***mod***

dziękuję i pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pawelwafelz napisał:
... Ja rozumiem że FB jest "globalny", ale to nadal AMERYKAŃSKA STRONA INTERNETOWA która stała się po prostu popularna na świecie. Nic poza tym.

Mało tego, wchodząc na "polskiego" FB, wchodzimy na amerykańska stronę gdzie FB po polsku to zwykła podstrona. ...
Mylisz pojęcia, to nie strona popełnia przestępstwo a konkretna osoba, która będzie odpowiadać przed Sądem właściwym jej miejsca zamieszkania.

Temat wielokrotnie omawiany na FP, poszukaj, poczytaj.

PS.
Chwilowo pominę Twoją kryptoreklamę własnej twórczości.

Mogę to wkleić ale uznałem że post będzie zbyt długi. Natomiast dzięki za odpowiedź. I rozumiem że to osoba popełnia przestępstwo, ale nie w Polsce / czy polskiej stronie. Ale poszukam

pawelwafelz napisał:
... I rozumiem że to osoba popełnia przestępstwo, ale nie w Polsce / czy polskiej stronie. ...
Popełnia je w Polsce, siedząc przed komputerem, strona internetowa nie ma znaczenia.

Ostatnia edycja:
Przeszukałem forum, na razie pobieżnie. Natomiast jak widzę wszyscy powołują się na te same paragrafy. Gdzie z reguły zaczyna się to tak"kto publicznie..." A jak wiadomo z wyroku NSA internet jest miejscem publicznym a strony gdzie już ogólnego dostępu nie ma, czyli trzeba się zalogować, już nie są miejscem publicznym.

A co ma do tego NSA oraz miejsce publiczne? Poszukaj orzeczeń SN.

Powrót