Witam , potrzebuje pomocy prawnej na allegro , Pilnie !!!

• Autor wątku Autor wątku wwa00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wwa00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam , dostałem dzisiaj tego typu wiadomość :

piszę do Pana w sprawie Pańskiej działalności w serwisie Allegro.pl. Mianowicie jeżeli Pan nie skończy sprzedawać kont w sposób ciągły bez założenia DG będę zmuszona powiadomić odpowiedni Urząd i Organy Prawne o Pańskich działaniach w skutek czego poniesie Pan odpowiednie konsekwencje finansowe.

Sprzedaż w sposób ciągły i zorganizowany bez DG w Polsce jest NIELEGALNA i skutkuje najczęściej nałożeniem wysokiej grzywny. Proszę uzupełnić swoją wiedzę w tym zakresie i ZACZĄĆ DZIAŁAĆ ZGODNIE Z POLSKIM PRAWEM.

Jeżeli do dnia dzisiejszego (tj. 8 grudnia 2010) nie wycofa Pan swoich aukcji będę zmuszona iść w poniedziałek osobiście do Urzędu Skarbowego i zgłosić działania popełnione przez Pana i proszę mi zaufać, że konsekwencje zostaną wyciągnięte.

Dlaczego to piszę?
Ponieważ jeszcze pół roku temu sprzedawałam konta w podobny sposób do Pana. Miałam transakcji około 150 (łączna wartość przychodu rzędu 150zł). Niestety ktoś doniósł na mnie (anonimowo) do US i do dziś spłacam karę 1,500zł...

Proszę się poważnie zastanowić, drugiego maila pisała nie będę.
Po szczegółową lekturę zapraszam choćby do Internetu.
Pozdrawiam.

I tu moje pytanie , o co z tym chodzi. I czy ktoś nie kłamie , bo chcę się pozbyć konkurencji.

Sprzedawanie kont na allegro jest nielegalne, bo wszystkie konta należą do serwisu Allegro.pl i ich sprzedawanie jest zabronione. Ba, nawet same oddanie konta w czyjeś ręce czy podanie hasła jest zabronione w regulaminie. Nie wiem czy naprawdę mogą Ci coś zrobić. Być może dokonają jedynie blokady konta. Ale swoją drogą nawet jeśli nakładają taką karę to z tej pani niezły donosiciel.

rgverh - skąd wiesz o jakie konta chodzi? Myślę, że chodzi tu o konta np. Rapid Share, Hotfile itp. Jeżeli tak to wszystko co jest napisane w wiadomości to prawda.

Ja zrozumiałem, że sprzedawane są konta z serwisu allegro.pl np. z 15 pozytywami za pośrednictwem ogłoszeń.

Dokładnie tak , chodzi tu o konta np. Rapid Share, Hotfile itp.
Na pewno może podać mnie do US ?

Podać, nie podać ale uprzejmie donieść może, a US może sprawdzić

Ma pełne prawo donieść, a jeśli Pańska działalność spełnia cechy DG, a nie ma zarejestrowanej działalności, to można ponieść odpowiedzialność skarbową. "Uprzejmie donoszą..." to połowa donosów w US :)

A skąd taka osoba wie , że ja nie mam DG ??

Ona nie musi mieć pewności. Można się domyślić po oznaczenie i charakterze prowadzonej działalności, od sprawdzenia będzie US.

Witam. Czytam sobie to forum od jakiegpś czasu i bardzo mi się podoba, bardzo ciekawe sprawy są tu poruszane. Dowiedziałam się wielu nowych rzeczy. Chyba jedno z najciekawszych forów w sieci. No ale do rzeczy, ciekawi mnie taka jedna rzecz, mająca poniekąd związek z tym tematem. Mam pytanie o to co urząd skarbowy może zrobić takiej osobie, jesli np. nałozy na nią jakąś karę o to, że prowadzi jakąś tego typu działalnośc jak w temacie, podczas gdy np. ta osoba nie ma pracy i nawet nie mieliby z czego ściągać od niej pieniędzy? Nie ma małżonka, no a na rodziców jak się już dowiedziałam z forum, żadne długi nie przechodzą. Co w takiej sytuacji?

Ostatnia edycja:
Powrót