Witam Serdecznie

• Autor wątku Autor wątku jachimek015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jachimek015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
więc tak mój brat sprzedał telefon uszkodzony na allegro ale w aukcji nie napisał że jest on uszkodzony i ma teraz jakiś problemy co mu mogą zrobic bo nie chce go wydać przed rodzicami to było na kwote 150zł

Odpowiada za uszkodzony telefon - art. 556 i następne z kc (szczególnie 560). ew. opcja szukaj i tam rękojmia

a co mu za to grozi mi powiedz i czy rodzice musza ię o tym dowiedziec bo kupujący poszedł z tym na policje już

A co byś zrobił gościowi, który sprzedał Ci telefon i powiedział że jest sprawny, a potem okazało by się, że jest uszkodzony??Nie był byś wkurzony??

Jak sprawa poszła na policję, to niedługo dostaniecie wezwanie na komendę. Czysta sprawa o oszustwo.

Art. 286. § 1. KK - czyn zabroniony = oszustwo; zagrożone karą do 8 lat pozbawienia wolności (Art. 286. § 3. KK - W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.). Jeżeli brat ma mniej niż 17 lat będzie odpowiadał jako nieletni - http://forumprawne.org/prawo-karne/154-osoba-nieletnia-odpowiedzialnosc-karna.html ... rodzice z pewnością się dowiedzą. Ile lat ma brat?

Pozdrawiam :cool:

a mój kolega sprzedał chiński telefon jako iphona ale poza allegro i koleś poszedł na policje i powiedzieli że nic nie moga zrobić

Powrót