Witam.

• Autor wątku Autor wątku kamil952
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kamil952

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Przedewszystkim chciałbym przeprosić gdyby mój post był w złym dziale lub gdyby ustniał już identyczny post jak mój. Przeglądałem trochę forum i chyba takie jak mój nie znalazłem. mam nadzieję, że pomorzecie mi, i bedzię to pomocne również dla innych użytkowników. Także jeszcze raz przepraszam jeśli jest coś nie tak.

Sprawa dt. nieszczęsnego pobieraczka. Otóż zarejestrowałem się na tej stronie 1.12.2010r. Oczywiście jak inni zostałem wprowadzony w błąd i wtedy nie zapłaciłem. Czytając na różnych forach zacząłem z pobieraczkiem rozmawiać e-mailami podawałem tam różne akty prawne które były na forach. Ale to nic nie pomogło. 11.01.2011r. przyszedł taki e-mail:

Szanowny Panie xxxxx,

Ze względu na nie wywiązanie się przez Pana do dzisiaj z zawartej z nami umowy z dnia 01.12.2010 będziemy zmuszeni wystąpić przeciwko Panu na drogę sądową w celu wyegzekwowania przysługujących nam wymagalnych należności. Na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204) doszło do zawarcia wiążącej obie strony umowy.

Pozew przeciwko Panu zostanie skierowany do właściwego miejscowo sądu przez współpracującą z nami kancelarię prawną na podany przez Pana
podczas zawierania umowy adres:

xxxxxx
xxxxxx
xxxxxx

Przypominamy, że podawanie fałszywych danych osobowych mających na celu wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy stanowi przestępstwo oszustwa zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. Jeżeli podczas rejestracji podali nam Państwo fałszywe dane osobowe (otrzymamy wtedy zwrot listu z pozwem) o popełnionym przestępstwie niezwłocznie zawiadomimy właściwe organy ścigania. Do identyfikacji posłuży nam adres IP, z którego nastąpiło zawarcie umowy oraz jej dokładny czas i data. Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP, właśnie na wypadek ewentualnych przestępstw lub wyłudzeń dokonanych przez klientów.

Pana adres IP użyty podczas zawierania z nami umowy z dnia 01.12.2010 to 87.204.34.67. W związku z powyższym zastrzegamy sobie prawo do wykorzystania zgromadzonych o Panu danych w celu wyegzekwowania należności wynikającej z zawartej umowy oraz ewentualnego przekazania ich właściwym organom ścigania w przypadku podania fałszywych danych.

Niniejszym pragniemy poinformować, że wyznaczamy Panu ostateczny termin na dobrowolną spłatę zaległości. Jeżeli usługa Pobieraczek5 nie zostanie opłacona w przeciągu 3 dni od dnia otrzymania tej wiadomości, wówczas zainicjujemy czynności prawne opisane wyżej, co wiązać się będzie dla Pana z dodatkowymi kosztami (sądowymi i windykacyjnymi) oraz w wypadku podania fałszywych danych zawiadomieniem właściwych organów ścigania i poniesieniem związanych z tym konsekwencji.

Zaległą kwotę w wysokości 94,80 PLN należy zapłacić w ciągu 3 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa sposoby opłacenia należności:

1. Poprzez usługę Dotpay dostępną pod następującym adresem: https://ssl.dotpay.pl/?pid=CY12NK198LUZH4ZQNER4R48HRUHYK9EZ
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.

2. Poprzez przelew bankowy na następujące dane:
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Numer rachunku: 36 1600 1303 0004 1002 2832 0150
Tytuł przelewu: Pobieraczek5 - kamil952@poczta.onet.eu
Gotowy blankiet wpłaty możecie Państwo wygenerować pod adresem http://www.pobieraczek.pl/przelew.php?eml=gpNyijX+JJpKMLDJv3rgKDkERo4rHCk=

W razie pytań prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta pod adresem bok@pobieraczek.pl

Z poważaniem,
Zespół Pobieraczek.pl.

Ten e-mail przyszedł od Pobieraczek. Następnie w kwietniu 2012 roku przyszedł listnormalną poczta: tam parę kartek, kosmiczne kwoty, prawnik Jaworski itd. A w ostatni wtorek na e-mail przyszedł taki list tylko już nie było napisane że tak jak w tym pierwszym że od Pobieraczek tylko Biuro Windykacji Prawnej:

Sygnatura sprawy: PWE/20101201/1030917 Sopot, 22.01.2013

xxxx
xxxx
xxxx
kamil952@poczta.onet.eu

PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY
Szanowny Panie

Niniejszym zawiadamiam, iż Spółka Eller Service S.C. Rafał Peisert, Iwona Kwiatkowska z siedzibą w Sopocie, Al. Niepodległości 658/3, która jest właścicielem serwisu Pobieraczek.pl, korzystając z usług Kancelarii Konsens SA podjęła skuteczne działania prawne w celu wyegzekwowania od Pana zaległej należności w wysokości 94.80zł. Wspólnikom Spółki przysługuje wobec Pana roszczenie odszkodowawcze z tytułu niewywiązania się przez Pana z warunków zawartej umowy (§ 4 ust.1 Regulamin świadczenia usług "Usenet" z dnia 16.04.2010). Jednocześnie informuję, iż w przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego, Spółka Eller Service S.C. wystąpi o zasądzenie od Pana kary umownej w wysokości 307,53zł tytułem nie wywiązania się przez Pana z warunków zawartej umowy.

Dnia 01.12.2010 o godzinie 20:23:31 przy użyciu stacji roboczej o adresie IP: 87.204.34.67 zamówił Pan w serwisie Pobieraczek.pl usługę dostępu do serwerów Usenet w pakiecie Pobieraczek5 i pomimo wysłanych wezwań do wywiązania się z warunków zawartej umowy, zamówiona usługa nie została do dnia dzisiejszego w sposób całkowity opłacona. Nie budzi żadnej wątpliwości fakt, że pomiędzy Panem a Spółką Eller Service S.C. doszło do zawarcia umowy na mocy ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204). Podczas rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl oświadczył Pan, iż zapoznała się oraz w całości zaakceptowała postanowienia obowiązującego regulaminu świadczenia usług "Usenet". W razie niezadowolenia z usługi miał Pan obowiązek w ciągu 10 dni odstąpić od zawartej umowy i zrezygnować z przygotowanego dla Pana konta, pod rygorem obowiązku uiszczenia kary umownej stanowiącej równowartość 100 USD, ustalanej według średniego kursu NBP z pierwszego dnia miesiąca wymagalności roszczenia odszkodowawczego (§ 6 ust. 3 Regulamin świadczenia usług "Usenet" z dnia 16.04.2010).

Pragnę poinformować, iż rezultatem wewnętrznego postępowania wyjaśniającego oraz weryfikacyjnego jest uzasadnione podejrzenie, że podczas rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl zostały podane nieprawdziwe lub niekompletne dane osobowe. Warto nadmienić, iż zgodnie z art. 286. § 1. Kodeksu Karnego (Dz. U. Nr 88 poz. 553), podawanie fałszywych danych osobowych mające na celu wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy nosi przesłankę oszustwa i podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Mając na uwadze powyższe pragnę zawiadomić, iż podanie nieprawdziwych danych, może stanowić przesłankę do zawiadomienia właściwych organów ścigania oraz wszczęcia postępowania karnego.

Na dzień 22.01.2013 kwota 94.80zł w sposób całkowity nie została wniesiona. W związku z powyższym wzywam Pana do natychmiastowej dobrowolnej zapłaty długu powstałego wskutek zamówienia usługi Pobieraczek5 (12 miesięczny pakiet) w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania niniejszego wezwania.

Wszelkie wpłaty należy kierować na następujący rachunek bankowy:
Numer rachunku: 19 1750 1325 0000 0000 1305 6811
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Adres odbiorcy: Al. Niepodległości 658/3, 81-854 Sopot
Tytuł przelewu: PWE/20101201/1030917
Gotowy blankiet wpłaty może Pan wygenerować pod adresem https://www.pobieraczek.pl/przelew.php?eml=uaVazGv3IJg7cu+b6j+xNWZTEs0=

W sytuacji braku wpłaty wyżej wymienionej kwoty informacja o zadłużeniu może zostać ujawniona w Krajowym Rejestrze Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA, na podstawie Ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz.U. Nr 81, poz. 530).

Jednocześnie informujemy, że dłużnicy notowani w Krajowym Rejestrze Długów, zgodnie z art. 24 ust. 2 Ustawy, mają utrudniony dostęp do usług finansowych (kredytów, leasingu, sprzedaży ratalnej), usług telekomunikacyjnych i multimedialnych (możliwość kupna telefonu w abonamencie, zawarcia umowy na szerokopasmowy dostęp do Internetu, telewizję kablową i satelitarną), wynajmu nieruchomości (np.: mieszkania, biura, magazynu, placu) i wielu innych.

Dowód wpłaty oraz wszelkie pytania proszę kierować na adres poczty elektronicznej: windykacja@pobieraczek.pl

W przypadku pytań proszę o kontakt:
tel. 58 553 20 00, fax: 58 553 21 00

Z poważaniem,

Marek Jaworski
Biuro Windykacji Prawnej

Jest tego trochę. Mam nadzieję, że mi pomorzecie jakoś tą sprawę zakończyć. Nie wiem czy mam płacić czy nie. Strasznie się boję ze przyjdzie jakiś list z sądu że jestem pozwany albo przyjdzie jakiś komornik. Podałem prawdziwe dane sie boje. Za 4 miesiące będę pełnoletni. W tym normalnym liście pocztowym był taki rachunek który można chyba na poczcie zapłacić. Czy jest aktualny nadal. Czy zapłacić. Prosze pomórzcie.

No ok mogę nie zapłacić. Ale jaką mam pewność, że za miesiąć czy za pół roku nie zapuka do mojego domu komornik. Rodzice mnie chyba "zabiją", że w takie coś się wpakowałem. Albo przyjdzie jakieś wezwanie do sądu. Ten cały pobieraczek znaczy eller service chyba ma siedzibę w Gdańsku, ja mieszkam koło Krakowa i co do Gdańska niepełnoletni będę jechał na rozprawę? Boję się jak małe dziecko. Pobieraczka już nie ma, w grudniu 2012 zakończyli działalność, ale boje się że teraz wezmą się za egzekwowanie dłużników. Dzięki UOKiK mają zapłacić karę 240 000 tys. Pewnie będą chcieli je z osób oszukanych wyłudzić. Pewnie posuną się do wszystkiego. Od wczoraj dzwonie do UOKiK, ale nie wiem co się dzieję nie moge się dodzwonić. Albo automat mówi że wszyscy prawnicy prowadzą rozmowę albo brak odpowiedzi. Naprawdę nie wiem co robić. Nie umiem żyć tak że powiem nie płacę i mam to gdzieś. Muszę wiedzieć na czym stoję i dlatego tu napisałem. Może ktoś jest w podobnej sytuacji, może wie co mam zrobić. Boję się że będę na jakimś Krajowym Rejestrze Dłuzników czy innym takim dziadostwie. Myślałem nad wstapieniem do policji. Oni wszystko sprawdzają, trzeba mieć nienaganną opinię. Także jeszcze raz proszę o pomoc. Najbardziej mnie przeraża, że już pobieraczek do mnie nie napisał tylko Biuro Windykacji Prawnej. Z góry dziękuje za pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót