wiza dla męża turka

• Autor wątku Autor wątku monikaince
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikaince

Witam!!!!
Może ktoś się orientuje jak to faktycznie jest z uzyskaniem wizy przez obcokrajowca. Moim mężem jest turek staramy się o wizę, jednak z tego co nam wiadomo konsul ma prawo odmówić i to, że jesteśmy małżeństwem wcale nie musi w tym pomóc. Jednak tak sobie myślę jakim prawem ?? Bo przecież nikt nie może utrudniać nam pożycia małżeńskiego... Czekam na wasze sugestie, podpowiedzi, może ktoś z was był w takiej sytuacji??
Pozdrawiam

Małżonkom wizy raczej się nie odmawia. Ale liczą się możliwości materialne zapraszającego małżonka (prawo do mieszkania, dochody).

Tak wiem... masz rację. Ale ostatnio kiedy staraliśmy się o wizę (byliśmy już po ślubie) konsul nie udzielił wizy mojemu mężowi (a papiery które składał były bardzo dobre ) ja również pracuję i moje dochody nie są małe... a jednak tak się stało. Dopiero po mojej interwencji telefonicznej Pani konsul jednak się zlitowała i udzieliła wizy na 2 tyg. Myślę, że kto dostanie czy też nie jest zupełnym przypadkiem , jak loteria.

natalie-s1959 napisał:
Małżonkom wizy raczej się nie odmawia. Ale liczą się możliwości materialne zapraszającego małżonka (prawo do mieszkania, dochody).

Ja dla żony wyrobiłem wizę na podstawie "zaproszenia notarialnego" - ręcznie spisane dane i podpis potwierdzony u notariusza. Konsul musi podać poważne powody aby odmówić wyrobienia wizy dla członka rodziny. Na infolinii konsularnej najczęściej pada stwierdzenie ze jest wymagane oryginalne zaproszenie wyrobione w urzędzie wojewódzkim - nie jest to prawdą..

witam
ja również mam pytanie bo moim mężem jest algierczyk. Ślub był brany w Algierii ale już mamy akt ślubu z polskiego Urzedu Stanu Cywilnego lecz ambasada dwukrotnie odmówiła wizy by mój maż mógł poznać swoich teściów osobiście w Polsce. Odmowę dostał bez konkretnych przedstawionych powodów tylko konsul zaznaczył na kartce że nie przedstawił konkretnych powodów wjazdu do Polski.. Z tym moja prośba czy są jakieś kodeksy prawne co do wizy shangen dla męża obywatela Polski bo bardzo bym chciała byśmy byli w komplecie całą rodziną w Święta Bożego Narodzenia. Dodam że ambassada strasznie napiera na staranie sie o kartę tymczasowego pobytu w Polsce no ale chyba jako mój mąż ma prawo do wizy prawda?

Nie ma ścisłych regulacji prawnych w tym zakresie. Konsul ma dużą swobodę w tym zakresie. Nie należy też zapominać o tym, że bywają też zawierane fikcyjne małżeństwa. Pewien libijski terrorysta przed laty zawarł związek małżeński z Polką, po to, by bez wzbudzania podejrzeń mogła polecieć samolotem z wniesioną przez siebie bombą, w którą jej małżonek ją zaopatrzył bez jej wiedzy. Wcześniej z pilnych powodów przełożył swój wylot oczywiście. Tak samo postępuje konsul amerykański w Polsce.

Witam wszystkich.

Moze ktos z was wie od czego zaczac starania o wize dla Tureckiego obywatela. Mieszkam w Anglii od 5 lat. Duzo czytam roznych postow, ale sa one tak sprzeczne, ze raz sie ciesze a raz martwie. Chcemy z moim ukochanym zamieszkac w uk na stale ale zdaje sobie sprawe, ze bedzie to trudne. Oboje pracujemy. On tam ja tutaj. Nie mam pojecie czego sie spodziewac. Z tego co wyczytalam to posiadam wszystko, czego mogliby wymagac. Moj partner czeka na uplyniecie 3 miesiecy od podjecia pracy by uzyskac ubezpieczenie. Dowiedzialam sie rowniez, ze musze posiadac oszczednosci na koncie, ale ile? Oszczednosci ma, ale zalezy ile sobie wymysla. Jesli ktos cos wie, prosze napisac. Z gory dziekuje

No cóż. Dopóki na świecie istnieć będą różne państwa, z takimi problemami będziemy mieli do czynienia. Bierze się to z tego, że są osoby które traktują małżeństwo jako sposób na zarobienie pieniędzy. Poza tym poszczególne kraje pragną zachować swoje dziedzictwo, odrębność. Mieszane małżeństwa temu nie służą. Nie można być równocześnie muzułmaninem i chrześcijaninem.

Co się tyczy wizy dla obywatela Turcji to jest sprawa prosta. Obywatel Turcji powinien się w tym celu udać do ambasady brytyjskiej w Ankarze. Tam go poinformują o wszystkich formalnościach które powinien spełnić. Analogicznie postępuje Polak starający się o wizę turecką. Udaje się do ambasady tureckiej w Warszawie. Gdy chodzi o wizę amerykańską, wówczas do ambasady czy konsulatu USA.

Bardzo Ci dziekuje za wszelaka pomoc. Bardziej jednak martwi mnie to czy w ogole dostanie te wize. Czytam rozne historie na ten temat i ciezko jest Turkowi wyjechac z wlasnego kraju. Bedziemy walczyc, to wiem :)

Od lat mam kontakty z pewną firmą w Dannstadt w Niemczech. Kilka stanowisk kierowniczych w tej firmie zajmują Turcy. Bardzo wiele Turczynek pracuje tam na podrzędnych stanowiskach. Wiem to bo one wyraźnie wyróżniają się ubiorem. Z kilkoma Turkami mam bliskie i przyjazne relacje. Wielu z nich od ponad 20 lat mieszka i pracuje w Niemczech. Mówią doskonale po niemiecku i nie odróżniają się od Niemców. Wyjątek stanowią kobiety. Im nie wolno ubierać się po europejsku. Ja na miejscu kobiety, nie-Turczynki nie zdecydował bym się na związek z Turkiem. Co do pozostałych kwestii to jestem pewny że Turcy do Niemiec przedostają się bez problemów. Jak jest w Anglii, tego nie wiem. W Niemczech Turków jest miliony. Mają meczety, cmentarze i nie chcą się asymilować. Niemcy zaczynają się głowić jak się ich pozbyć.

Powrót