Wiza dla obcokrajowca w Irlandii - jaka jest procedura?

• Autor wątku Autor wątku CzarneSerca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
CzarneSerca

CzarneSerca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Jestem w związku z obywatelem Pakistanu. Kilka miesięcy temu skończyła mu się wiza studencka. Obecnie przebywa na terytorium Wielkiej Brytanii nielegalnie. Chcemy postarać się dla niego o wizę "pobytową" (imigracyjną?). Ostatnio dowiedziałam się, że jest taka możliwość na terytorium Irlandii o o wiele prostszej procedurze aniżeli w Wielkiej Brytanii.
Wszelkie formalności prawne dotyczące związku zostały poczynione w Wielkiej Brytanii: wspólne konto bankowe, rachunki, umowa wynajęcia wspólnego mieszkania oraz ślub muzułmański.
Według rozmów z tamtejszym prawnikiem o wiele prostszym sposobem zdobycia wizy dla partnera jest zamieszkanie (tylko przez jeden miesiąc!) na terenie Irlandii - zameldowanie się tam przeze mnie (Polkę) i złożenie wniosku oraz uzyskanie ubezpieczenia National Insurance Number. Podobno po uzyskaniu NIN wystarczy tylko złożyć wszystkie dokumenty (zgromadzone w Wielkiej Brytanii) do konsulatu Irlandii wraz z wnioskiem o wizę. Czy to prawda? Cz nie jest wymagany ślub cywilny? Proszę Państwa o rozświetlenie mi tej sprawy.

Powrót