Wiza dla rosjanki

• Autor wątku Autor wątku mareknoda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mareknoda

Zbanowany
Odpowiedzi
324
Witam,

Poznałem dziewczynę z Rosji na portalu internetowym, chciałaby mnie odwiedzić, ale prosi i zaproszenie, czy nie ma w tym jakiegoś przekrętu?, nie prosi o kasę tylko o zaproszenie, ale piszę z adresu .ua to dla mnie trochę dziwne ... czym ryzykuje wysyłają zaproszenie?

pozdrawiam

Obywatele Federacji Rosyjskiej chcąc wjechać na terytorium Polski (UE) muszą posiadać aktualną wizę (pobytowa lub turystyczna). Zaproszenie upoważnia do starania się o taka wizę. Nic Ci nie grozi. Jeżeli przedłuży pobyt, czy pojedzie dalej (UE), jeśli ją namierza Deportują..
A z jakiego adresu ma korespondować?

korf napisał:
Obywatele Federacji Rosyjskiej chcąc wjechać na terytorium Polski (UE) muszą posiadać aktualną wizę (pobytowa lub turystyczna). Zaproszenie upoważnia do starania się o taka wizę. Nic Ci nie grozi. Jeżeli przedłuży pobyt, czy pojedzie dalej (UE), jeśli ją namierza Deportują..
A z jakiego adresu ma korespondować?

no np: .ru .ua to ukraina.

@korf
ru.

@mareknoda
Domenę może Pan sobie wybrać wg portalu z którego pisze. Żaden problem.

Wizy bywają krajowe (o dziwo - mimo iż upoważniają do pobytu jedynie na terenie RP - są droższe) oraz "szengeńskie" (pozwalają przebywać na terenie Strefy Schengen niekoniecznie w kraju, obywatel którego wysłał zaprosenie).
By uzyskać zaproszenie (formalnie wydaje wojewoda), należy w wydziela ds. obcokrajowców pobrać druk, wypełnić, dołączyć wymagane dokumenty dot. stanu materialnego (zaświadczenie o zarobkach/dochodach, zaświadczenie z banku) oraz tytułu prawnego do lokalu, w którym zapraszajacy zamierza gościć zaproszonego, opłacić wniosek (nie jest drogi). Po złożeniu czeka się miesiąc. Oryginal zaproszenia zapraszający wysyła zaproszonemu, kopia pozostaje u zapraszającego.
Koszty ew. leczenia oraz deportacji zgodnie z wypełnioną deklarcją ponosi zapraszający.

NB. Rosjanki nie są biedne.

Powrót