Wiza do USA a sprawa karna w toku

• Autor wątku Autor wątku Tomas87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomas87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, planuję wyjazd turystyczny do USA na jesieni i przymierzam się do wypełnienia wniosku wizowego.
Kłopot pojawia się przy poniższym pytaniu:

Q: Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action?
Czy kiedykolwiek byłeś/aś zatrzymany/a, aresztowany/a lub skazany/a za wykroczenie lub przestępstwo, nawet jeśli nastąpiło ułaskawienie, amnestia, itp.?

7 lat temu zostałem zatrzymany na 24 godziny i otrzymałem zarzuty za 'czynny udział w zbiegowisku o charakterze chuligańskim' przed meczem piłki nożnej. Jakiś rok temu otrzymałem akt oskarżenia i sprawa powoli ruszyła, ale na pewno jeszcze się będzie ciągnąć - 700 osób oskarżonych...

Mam dylemat co wpisać we wniosku wizowym - wprawdzie jestem niekarany, mogę złożyć zaświadczenie z KRS, ale jednak byłem aresztowany, a o to też jest pytanie (no i sprawa w toku). Czy ambasada jest w stanie w jakikolwiek sposób dotrzeć do takich informacji?

Nie chciałbym sobie komplikować sytuacji bo to raptem krótki wyjazd turystyczny, ale nie chciałbym też dostać zakazu wjazdu do USA :)

Z góry dzięki za pomoc!
Tomek

Witam,

sprawa dość kontrowersyjna, więc polecam kontakt z firmą ATABE LTD - oni zajmują się pomocą w uzyskaniu wizy i myślę, że nieraz mieli do czynienia z podobnymi przypadkami. Podsyłam Ci link, wizyatabe.pl tam jest nr tel do nich, słyszałem bardzo dobre opinie o tej firmie, może akurat pomogą. pozdrawiam

Powrót