Wiza Gruzja

• Autor wątku Autor wątku yogi881
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yogi881

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

poszukuje kilku ludzi przy produkcji znajomy polecił mi zebym poszukal z Krajach bloku Wschodniego.Wiec poszperalem i trafilo na Gruzje,poczytalem troche :

,,Obywatele Białorusi, Gruzji, Mołdawii, Rosji i Ukrainy mogą podejmować pracę w każdej branży w Polsce bez obowiązku uzyskiwania zezwolenia na pracę w okresie do 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy. Zatrudnienie takie odbywa się na podstawie pisemnego oświadczenia o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi złożonego przez polskiego pracodawcę i zarejestrowanego w powiatowym urzędzie pracy. Rejestracja oświadczenia odbywa się podczas jednorazowej wizyty w urzędzie i jest bezpłatna. Oświadczenie to powinno zostać złożone przed podjęciem pracy przez cudzoziemca i powinno zawierać następujące informacje:

- nazwę zawodu,
- miejsce wykonywania pracy,
- datę rozpoczęcia i okres wykonywania pracy,
- rodzaj umowy stanowiącej podstawę wykonywania pracy
- wysokość wynagrodzenia brutto za pracę.

Dodatkowo powinno zawierać informacje mówiące o braku możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych w oparciu o lokalny rynek pracy oraz o zapoznaniu się z przepisami związanymi z pobytem i pracą cudzoziemców''

Teraz moje pytanie czy jeśli załatwię wszystkie formalności w UP i ci ludzie otrzymają wizy, ale zamiast do mnie do pracy wyjada do Niemiec czy Francji i slad po nich zaginie..??Czy ja wtedy będę obciążony kosztami deportacji itp itd??Jak to wyglada?? W prakyce

Powrót