wiza J1 a małżeństwo z Amerykaninem

• Autor wątku Autor wątku Haleona56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Haleona56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam aktualną wizę B1/B2 przyznaną na 10lat. Wyjechałam na niej do USA,w maju tego roku i znalazłam tu pracę jako stażystka w szpitalu weterynaryjnym (w tym roku skończyłam studia i jestem lek.wet.). Od grudnia zaczynam staż na otrzymanej tydzień temu wizie J1, mam umowę ze szpitalem podpisaną do końca czerwca 2017. Razem z moim chłopakiem Amerykaninem planujemy się pobrać latem, jesteśmy zaręczeni. Chcielibyśmy ominąć obowiązek mojego powrotu na 2 lata do ojczyzny, ale wiem że małżeństwo samo w sobie z obywatelem Stanów Zjednoczonych tego nie znosi. Ubiegam sie aktualnie o prace od lipca w innym szpitalu i tutaj juz wchodzi w grę wiza H. Zastanawiam sie jednak co będzie, jeśli nie dostane pracy w tym drugim miejscu. 1. Czy mogę wtedy zmienić status wizy na B1/B2 i czy jest to najlepsza opcja dla mnie?(Czy w razie czego nie zostanę "ukarana" dodatkowymi obowiązkowymi latami które powinnam spędzić w kraju?)2. Czy mogę ubiegać sie o waiver w związku ze ślubem? 3.Czy lepiej by ślub byl w Polsce?
Jest większa szansa, że w drugim szpitalu dostanę zatrudnienie dopiero w styczniu 2018, czyli jest pól roku które spędziłabym w USA na wizie B1/B2 i potem znów musialabym ubiegać sie o wizę H. Czy jest to do wykonania i czy może jest jakas inna lepsza droga ?
Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczna.

Ostatnia edycja:
Powrót