Wiza Schengen a karta pobytu

• Autor wątku Autor wątku p.klodawski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p.klodawski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!

Moja dziewczyna jest Rosjanką i przyjechała do Polski na studia. Przed przyjazdem otrzymała wizę Schengen na do końca lipca 2011 roku, z
tym, że jak wiadomo, może zostać w Polsce do 90 dni w okresie pół roku.Wiza ta stanie się więc niedługo nieważna (17-12-2010).

Jednocześnie, zaraz po przyjeździe, moja dziewczyna złożyła wniosek o kartę pobytu. Niestety, nie otrzymała jednak tej karty i w urzędzie

otrzymała wizę do marca 2010, a więc przedłużenie o 90 dni. To sumuje okres całego pobytu do 180 dni, a więc, teoretycznie powinna mieć
możliwość swobodnego pozostania na wizie Schengen po skończeniu się wizy, którą otrzymała w urzędzie, przez kolejne 90 dni. Czy to prawda?

Czy musi ona teraz opuścić kraj (17.12), żeby otrzymać na przejściu granicznym pieczątkę informującą o opuszczeniu Polski i zakończeniu
terminu wizy, by móc legalnie wrócić na wizie narodowej (otrzymanej w urzędzie), po czym legalnie używać znów wizy Schengen?

Ponadto, moja dziewczyna otrzymała wizę Schengen, o uprawnieniach o jakich mowa wyżej, podczas gdy inni studenci zagraniczni mają wizy na 1 rok, nie muszą więc wyrabiać karty pobytu. Dlaczego tak się stało? Czy w takim wypadku mogę zamienić wizę Schengen na inną wizę (ważną 1 rok)? Jeśli tak, to gdzie mogę to zrobić?

Powrót