wiza,zmiana obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku iska149
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iska149

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam.
Wiem,że temat był wielokrotnie,czytałam wiele na temat wiz do USA,ale powiem szczerze,że jestem za głupia i się w tym wszystkim gubię zapytam więc wprost:
1.Czy gdybym zmieniła obywatelstwo np na niemieckie,to mogę sobie od tak jechać do USA na stałe,pracować itd?
2.Czy można zmienić obywatelstwo polskie (słyszałam,że już nie można) i jeśli tak,to jak i co się z tym wiąże?
3.Czy mogę mieć obywatelstwo polskie,a wyjechać na stałe do USA nie mając tam rodziny,ani nic?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1.Do żadnego kraju nie da się wyjechać do pracy, nie regulując tej sprawy w odpowiednich urzędach kraju wjazdu. Nie jest to przecież wyjazd turystyczny. Niezależnie od obywatelstwa.
2.Można zrzec się polskiego obywatelstwa - Polska jest krajem demokratycznym, nikogo na siłę nie będzie trzymała w statusie swego obywatela.
3.Przecież kwestia uzyskania wizy nie jest ściśle powiązana z tym, czy ubiegający się ma jakąś rodzinę czy majątek w kraju wjazdu. Jeżeli rodzina jest w stanie zaprosić polskiego obywatela, ułatwia to uzyskanie wizy.

obywatelstwa sie nie zmienia ,mozesz miec dwa ,do 2004 r trzeba bylo sie zrzec polskiego aby nabyc niemieckie w drodze naturalizacji ale teraz juz nie trzeba

to jak mogę nabyć obywatelstwo USA jesli nie mam tam nikogo i nigdy tam nie byłam? trochę moze to głupie, jak myslicie?
a i dlaczego tylko Polska,Rumunia i Bułgaria muszą miec wizę?

iska149 napisał:
to jak mogę nabyć obywatelstwo USA jesli nie mam tam nikogo i nigdy tam nie byłam?

nie mozesz
trzeba byc rezydentem przez minimum 5 lat i tak jest wszedzie ,nigdzie nie nabedziesz obywatelstwa jezeli w tym kraju nigdy nie żyłaś

Żeby tam zyc 5 lat to muszę szukać pracy przez internet,a pracodawcy niechętnie są tymi "sponsorami".. bo turystycznej na 5 lat nie dostane przecież? Nie rozumiem jak to wygląda. Czyli tak czy siak marne szanse i najlepiej wygrać zieloną kartę,tak?
Czemu mimo pomocy Polaków Ameryka nie chce znieść wiz?

Powrót