Wizerunek polityka

• Autor wątku Autor wątku alex311
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alex311

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej,
Chciałbym zapytać czy ktoś orientuje się w tym czy jest możliwe wykorzystanie wizerunku polityka w grze bez uzyskania wcześniej od niego zezwolenia. Na zachodzie jest mase gier z Donaldem Trumpem, Obamą, itp.
Planuję zrobienie gry platformowej, na telefon, gdzie głównym bohaterem będzie jeden z polityków. Planuję by akcja toczyła się w sejmie.
Chciałem w ten sposób wpaść w wyjątek od konieczności otrzymania zgody:
"wizerunek osoby powszechnie znanej wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych"
Wizerunek w moim przypadku oznacza grafikę komputerową, malowaną ręcznie (za pomocą tableta), która w sposób lekko satyryczny pokazuje postać.
Dodatkowo mam pytanie czy mogę w grze używać nazwisk polityków jako moich bohaterów. (Dotyczy to również celów promocyjnych mojej gry).

Pozdrawiam,
Alek

alex311 napisał:
... "wizerunek osoby powszechnie znanej wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych"...
Twój sposób użycia nie mieści się w tym zezwoleniu, a wykorzystanie nazwiska naruszy dobra osobiste ww. osób.

Dzieki,
Czy jest jakieś inne zezwolenie pod które podchodziłby mój sposób użycia, czy raczej należy sobie dać spokój z pomysłem na taką grę?

Pozdrawiam,
Alek

Powrót