wizyta w pup

• Autor wątku Autor wątku megi35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

megi35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wczoraj skręciłam lewy nadgarstek na dworze upadając i chamując na tej ręce upadek, został mi na pogotowiu założony gips i informacja że L4 dostane od ortopedy dziś z rana, wstawiłam się do ortopedy rano - ortopeda zaczoł kręcić nosem że tak napisze na to że nie pracuje i nie wystawił mi L4 - całą lewą ręke mam w gipsie (pisze prawa), w poniedziałek mam termin w Urzedzie Pracy - jak to możliwe że nie dostałam L4 - ortopeda miał komputer - dziś dowiedziałam się o L4 elektronicznym - niestety ortopeda odmówił wystawienia L4 że bezrobotnym nie potrzebne pomiomo że mam gips, co zrobić?

RE: Lekarz nie chce wystawić zwolnienia

Po co bezrobotnemu zwolnienie lekarskie?

Morena napisał:
Po co bezrobotnemu zwolnienie lekarskie?
Shocked napisał:
Aby nie musieć stawić się w PUP "na podpis".
Potwierdzam.
megi35 napisał:
w poniedziałek mam termin w Urzedzie Pracy..... ortopeda odmówił wystawienia L4 że bezrobotnym nie potrzebne pomiomo że mam gips, co zrobić?
Zgłosić się do PUP.
To lekarz orzeka o niezdolności do pracy. Daruje Pani, ale skręcenie nadgarstka raczej nie przeszkadza w samym stawieniu się na wizytę w PUP. Nie wie Pani czy otrzyma jakąkolwiek ofertę pracy...

Ostatnia edycja:

Kosssz napisał:
Daruje Pani, ale skręcenie nadgarstka raczej nie przeszkadza w samym stawieniu się na wizytę w PUP.

Stawiając się w UP, podpisem deklaruje się gotowość do podjęcia pracy. Mając rękę w gipsie takiej gotowości się nie posiada. Lekarz powinien wystawić L4

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Kosssz napisał:
Zgłosić się do PUP.
To lekarz orzeka o niezdolności do pracy. Daruje Pani, ale skręcenie nadgarstka raczej nie przeszkadza w samym stawieniu się na wizytę w PUP. Nie wie Pani czy otrzyma jakąkolwiek ofertę pracy...

Jeżeli pytająca nie może prowadzić pojazdu z gipsem a nie ma innego transportu do PUP to ma problem.

Pytanie zasadnicze: czy bezrobotnemu można odmówić wystawienia ZLA?

Jeśli boisz się ponownego upadku to zamów taksówkę. Piszesz "Lekarz powinien" i co z tego, że powinien jak tego nie zrobił? Co mu zrobisz? Nie stawisz się w urzędzie w wyznaczonym terminie to stracisz status osoby bezrobotnej i prawo do ubezpieczenia. Innymi słowy nie masz zwolnienia - jesteś zdolna do podjęcia pracy.

Shocked napisał:
Pytanie zasadnicze: czy bezrobotnemu można odmówić wystawienia ZLA?
Jeśli stan zdrowia faktycznie powoduje niezdolność do pracy, to zwolnienie otrzymać powinien. Fakt, że płatnikiem składki zdrowotnej jest aktualnie PUP jest tutaj bez znaczenia... Bezrobotny generalnie jest osobą zdolną do pracy, jeśli chwilowo sytuacja uległa zmianie (zachorował na tyle, że nie może podjąć pracy), to zwolnienie się należy. Ale o tym musi zdecydować lekarz, a nie pacjent.

W tej sytuacji NOWY1000
Mezczyzna.gif
trafnie podsumował.

Ostatnia edycja:

NOWY1000 napisał:
Jeśli boisz się ponownego upadku to zamów taksówkę.
Trafna rada dla osoby próbującej przetrwać okres niezdolności do pracy za kwotę zasiłku. :brawo:

NOWY1000 napisał:
Piszesz "Lekarz powinien" i co z tego, że powinien jak tego nie zrobił? Co mu zrobisz?
Np pójdzie do innego lekarza.

Powrót