Wizyta w UP a Staż

• Autor wątku Autor wątku dejmien123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dejmien123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam od 2 tygodni jestem na stażu, dzisiaj miałem 1 wizytę w UP podczas trwania stażu, od 8 do 12 nastałem się w kolejce do pokoju, po załatwieniu spraw papierkowych, zapytałem szanownej Pani czy "muszę jechać do pracy" dostałem odpowiedz "ze nie bo miałem ustaloną wizytę" Po powrocie do domu dostałem telefon od Szefa z wielkim bulwersem gdzie ja jestem. I Tu moje pytanie jak to jest czy przy wyznaczonym terminie stawienie się do UP mam tzw " dzień wolny " ? I czy teraz grożą mi jakieś konsekwencje, że nie stawiłem się w pracy ?

A do której godziny pracujesz i ile czasu zajęłoby przemieszczenie się z UP do zakładu pracy?

Praca od 9 do 17, przy zakupię biletów i trafienia akurat na autobus to do 30 min.

No to "trochę" czasu zostało żeby jeszcze popracować. Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że pani wprowadziła Cię w błąd. Powinieneś wrócić tego dnia do pracy.

z tego co mi wiadomo "wolny dzień" jest jeśli odbiera się wypłatę z Poczty, ale w tym wieku każdy posiada konto bankowe. Jeśli Pani z okienka wprowadziła mnie w błąd a to chyba jej powinienem się pierw słuchać to pracodawca nie bardzo może mi coś zrobić, ale to też dziwne, że ten dzień nie jest jakoś usprawiedliwiony raz może nam zejść 10 min w UP a innym razem możemy się wg nie dostać i co wtedy. A czy Umowa Zlecenie ( na 1 msc ) może spowodować rezygnacje ze stażu czy tylko Umowa o Pracę ?

Będąc na stażu nadal jest Pan osobą bezrobotną, ze wszelkimi prawami i obowiązkami... także odbywanie cyklicznych wizyt w PUP. Pana pracodawca powinien mieć tego świadomość, bo umowa w sprawie organizacji stażu dotyczy "bezrobotnego".

Proszę zatem przekazać pracodawcy, że skoro nie daje wiary Pana słowom, może potwierdzić fakt Pańskiej wizyty w PUP, a jeśli to nie pomoże niech Pan wystąpi oficjalnie do PUP o potwierdzenie Panu stawiennictwo w tym dniu na potrzeby udokumentowania pracodawcy. A na przyszłość, skoro ma Pan niedowierzającego pracodawcę proszę brać za każdym razem potwierdzenie w PUP, że w danym dniu odbywał Pan obowiązkową wizytę i najlepiej w jakich godzinach.
Z drugiej strony nie widzę powodu dla wizyty, która trwać może 2-3 godziny opuszczać całego dnia na stażu.
dejmien123 napisał:
czy Umowa Zlecenie ( na 1 -msc ) może spowodować rezygnacje ze stażu czy tylko Umowa o Pracę ?
Umowa zlecenie w zupełności wystarczy.

Ostatnia edycja:
Dziwna praktyka urzędu pracy, że ustala termin wizyty podczas odbywania stażu. Dostarczenie listy obecności ok, ale termin ? no cóż co urząd to obyczaj.

krzpal1051 napisał:
Dziwna praktyka urzędu pracy, że ustala termin wizyty podczas odbywania stażu. Dostarczenie listy obecności ok, ale termin ? no cóż co urząd to obyczaj.
Fakt. Większość urzędów jest bardziej elastycznych, ale biorąc pod uwagę, że stażysta jest nadal bezrobotnym, to taka praktyka nie jest naruszeniem zasad. A pracodawca skoro zawarł z PUP umowę ws. stażu pogodzić się z tym musi....

Powrót