Wizytowa strona firmy a RODO

• Autor wątku Autor wątku manoa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

manoa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Proszę o informację czy jeżeli prowadzimy działalność świadczą usługi tylko dla klientów firmowych i nie posiadamy żadnych danych osobowych, bo dane firmy którym wystawiamy fv w systemie to nie dane osobowe, tylko dane firmowe dostępne wszędzie dla ogólnej wiadomośći łącznie z rządową stronom CEIDG oraz prowadzimy stronę wizytową firmy z opisem usług na której znajduje się formularz kontaktowy zrobiony specjalnie tak aby informacje w nim zebrane nie stanowiły danych osobowych tzn nie ma pola nazwisko itp. jest tylko miejsce na email, imię oraz treść wiadomości czyli z obecnego rozporządzenia imie i email nie jest daną osobową bo to zbyt mało żeby na tej podstawie kogoś zidentyfikować a pod formularzem jest informacja "Wysyłając wiadomość przez formularz kontaktowy akceptujesz zasady polityki prywatności strony. Informacje podane w formularzu służą wyłącznie do tego aby odpowiedzieć na Twoje zapytanie i nie są przez nas przechowywane." to czy jakieś regulacje RODO mnie dotyczą. Dziękuje za pomoc

Błędnie implikujesz z jawności danych, iż nie są one danymi osobowymi.

manoa napisał:
z obecnego rozporządzenia imie i email nie jest daną osobową
Jest to bzdura. Możesz przytoczyć konkretny fragment RODO na potwierdzenie swojej tezy?

Nie jestem prawnikiem więc Ci tego nie przytocze ale jakiś czas temu jak było to pierwsze pospolite ruszenie w internecie jak wchodziły ciasteczka i inne pierdoły to studiowałem temat i było wyraźnie napisane i też w jakiś interpretacjach prawnych tak to było przedstawione że dane osobowe to zbiór informacji na temat kogoś który pozwolą Ci na zidentyfikowanie tej osoby. A sam adres email nie jest daną osobową, bo jednego maila może używać sto osób, jeżeli zrobiłbyś formularz gdzie zbierasz imie nazwiko email to tak wtedy jest to dana osobowa, ale sam email nią nie jest. Dlatego też pozmieniałem na stronach formularze że już niemam pola imie nazwisko tylko sam email oraz informację że tych danych nie zbieramy i myślę że jest ok. Pytanie tylko co odnośnie tego nowego rodo, bo wszędzie są opisy na czym ono polega w przypadku korporacji co zatrudniają sto osób i mają wielkie zbiory danych a co w przypadku małych firm, czy wogóle ma to jakiś wpływ na drobne działalności ?

p_a_g napisał:
... Możesz przytoczyć konkretny fragment RODO na potwierdzenie swojej tezy?
Przepis prawny:
art. 4 ust. 1 – informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej;
Zatem zidentyfikuj konkretną osobę na podstawie takiego maila a potem pisz o bzdurach.

manoa napisał:
A sam adres email nie jest daną osobową, bo jednego maila może używać sto osób
Co? Wolne żarty.

Twierdzenie, że adres e-mail nie jest daną osobową obarczone jest wysokim ryzykiem.

p_a_g napisał:
... Twierdzenie, że adres e-mail nie jest daną osobową obarczone jest wysokim ryzykiem.
A potrafisz na podstawie adresu email zidentyfikować konkretna osobą:?:
Gdyby to było możliwe to pewnie nie jednego trolla ścignęlibyśmy osobiście, zatem powstrzymaj się od pisania bzdur.

PS.
Skasowałem sobie niechcący poprzedni swój post.:o

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
A potrafisz na podstawie adresu email zidentyfikować konkretna osobą
Różnie bywają konstruowane adresy e-mail. GIODO wypowiadał się już na ten temat. Różne też wyniki zwraca popularna wyszukiwarka po wprowadzeniu adresu e-mail. Przetwarzając adresy e-mail bezpiecznej jest więc przyjąć, że przetwarza się dane osobowe. Oczywiście oceny dokonać musi zawsze administrator.

Ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Na podstawie jednych adresów jestem w stanie zidentyfikować konkretną osobę, na podstawie innych nie.

p_a_g napisał:
... Na podstawie jednych adresów jestem w stanie zidentyfikować konkretną osobę, ...
A w jakiż to sposób :?: Uważasz, że adres bonifacy_loj@wp.pl od razu jest konkretną osobą:?: Przez chwilę zastanów się nad stanem faktycznym, żeby nie wiem jak unikalne imię i nazwisko zostało użyte w adresie nie ma żadnych dających się prosto zidentyfikować przesłanek, że faktycznym adresatem jest osoba o takim imieniu i nazwisku.

PS.
Nie masz pojęcia jakie adresy przewijają się przez FP i co z tego, nie da się wskazać konkretnej osoby.

Ostatnia edycja:
Nie ma co popadać w skrajność że jak ktoś użyje w nazwie maila imienia i nazwiska to jest to odrazu dana osobowa, bo kto powiedział że musi być to prawdziwe imię i nazwisko sam ***mod*** posługiwał się fikcyjną skrzynką, co innego w sklepie internetowym gdzie wysyłasz paczke na podane dane i w ten sposób masz potwierdzenie że są realne gdy paczka dotarła. Zachwile nam każą prowadzić dziennik rozmów i zapisywać kto i kiedy dzownił i co chciał.

***nie to forum***
Ale dobra szkoda gadać, wracając do mojego pytania bo myśle że prosta i konkretna odpowiedź na nie przyda się wielu osobom. Prowadzisz stronę firmy gdzie masz ofertę swoich usług (nie żaden sklep internetowy). Dobra albo jeszcze prościej masz stronę www.marian-kominiarz.pl na stronie jest info o cookies, używasz tylko google analytics i nic poza tym odnośnie cookies, na stronie jest formularz kontaktowy z polem email i treść wiadomości, całe przetwarzanie polega na tym że dostajesz maila z pytaniem za ile wyczyścisz komin, odpisujesz i kasujesz maila, tyle.

Czy do takich prostych stron wizytowych, poprzez wprowadzenie rodo należy dodać jakieś kolejne debilne, komunikaty, ostrzeżenia czy zostaje wszystko po staremu ?

Bardzo dziękuje za pomoc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót