Wizyty w 2011,12,13 a brak rejestracji ubezpieczenia dziecka

• Autor wątku Autor wątku jsalways
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jsalways

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Jestem studentką i mam ubezpieczenie wpisane u mojej mamy. Próbowałam załatwić coś w NFZ i okazało się, że przez mój krótki epizod z umową o pracę dwa lata temu (2011), wyrejestrowano mnie wtedy z ubezpieczenia mamy i od tamtej pory nie jestem ubezpieczona. Poszłam do księgowego mojej mamy, wyrejestrował mnie i zarejestrował, ale zrobił to z datą wsteczną, bo tak mu powiedziano przez telefon w ZUSie. Według pani z NFZ nie mógł tego zrobić, ale wklepała mnie do systemu i otrzymałam kartę EKUZ, o którą się starałam. Trochę wypytywałam panią o to, jakie mogą być konsekwencje tego, że nie byłam ubezpieczona. Powiedziała mi, że może być weryfikacja, ale że jeśli to były zwykłe wizyty lekarskie, nie powinnam się obawiać. I że te weryfikacje są robione za rok 2013. Dodam, że mama otrzymywała pieczątki do książeczki ubezpieczeniowej.

Tu się pojawiają moje pytania:

1) Czy otrzymanie karty EKUZ i przesłanie przez księgowego mojej rejestracji do ubezpieczenia załatwia sprawę i jestem już ubezpieczona, czy też ta data wsteczna może mi jeszcze coś namieszać?

2) Czy NFZ bądź też ZUS (nie wiem kto się tym zajmuje) może zrobić weryfikację za rok 2011 i 2012? Miałam wtedy 10-dniowy pobyt w szpitalu, a także wizyty w przychodniach specjalistycznych. Czy jest możliwe, że to teraz sprawdzą i wystawią mi rachunek? Do tej pory żadnego sygnału z jakiegokolwiek urzędu nie otrzymałam. Gdybym nie poszła sama do NFZ, pewnie nadal bym nie wiedziała o tym, że nie jestem ubezpieczona (kiedyś w przychodni nawet sami sprawdzali, bo też niby nie byłam, ale po sprawdzeniu powiedzieli, że jestem).

Bardzo proszę o odpowiedzi w tych kwestiach.

Ostatnia edycja:
Powrót