WizzAir - Zapis w regulaminie, a odpowiedzialność przewoźnika

• Autor wątku Autor wątku ulong
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ulong

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Ostatnimi czasy podróżuję więcej liniami lotniczymi WizzAir i udało mi się zauważyć pewną nieprawidłowość:
- WizzAir w regulaminie wymaga, aby stawić się do bramki odlotu na 30 minut przed planowanym odlotem.
- WizzAir podaje bramkę odlotu na 40-50 minut przed planowanym odlotem.
- Na lotnisku jest informacja, że na dotarcie do bramki jest potrzebne 15 minut.

Powyższe punkty implikują, że w większości przypadków nie mamy fizycznie możliwości zdążyć stawić się w wymaganym czasie do bramki odlotu. W przypadku spóźnienia WizzAir odmawia wejścia na pokład tłumacząc się spóźnieniem pasażera.
W idealnej sytuacji, gdy WizzAir podaje bramkę na 50 minut przed odlotem, my zauważymy ją dokładnie po podaniu, jesteśmy w dobrej kondycji fizycznej oraz wszystko inne nam sprzyja, jesteśmy w stanie dotrzeć na 5 minut przed zamknięciem bramki.

Gdzie można zgłosić taką nieprawidłowość? W mojej opinii jest to jawne oszukiwanie pasażerów.
Czy nie podanie przez WizzAir wystarczająco wcześniej bramki wyłącza ze mnie obowiązek stawienia się do /niewiadomej/ bramki na 30 minut przed odlotem?

Jak to wygląda w praktyce?
WizzAir zamyka bramkę później, np wpuszcza ludzi którzy przybyli do 20 minut przed odlotem. Dlaczego w tym momencie przybywając na lot 15 minut przed odlotem mam być inaczej traktowani niż Ci co się spóźnili tylko 5-10 minut?

Dzięki,
Wojtek.

Naprawdę nie wystarczą Ci odpowiedzi na pierwszym forum, gdzie zadałeś to pytanie? ;-)
I dlaczego powtarzasz tu te same nieprawdy, które już Ci tam wytknięto?

loco1 napisał:
Naprawdę nie wystarczą Ci odpowiedzi na pierwszym forum, gdzie zadałeś to pytanie? ;-)
I dlaczego powtarzasz tu te same nieprawdy, które już Ci tam wytknięto?

Dzięki za odpowiedź.
Bardzo bym prosił, aby nie pisać więcej takich postów, bez żadnych konkretów ani odpowiedzi. Jeżeli widzisz jakieś nieprawdy w tym co tu napisałem - bardzo bym prosił byś je wskazał. W innym wypadku - bardzo proszę o usunięcie Twojego posta, aby bez sensu nie zaśmiecał forum.

ulong napisał:
Bardzo bym prosił, aby nie pisać więcej takich postów,

Dlaczego? :o

Rozumiem, że nie wpadłeś na to aby wysłać zapytanie bezpośrednio do linii lotniczych? :o

arturoooo napisał:
Ponieważ tak jak napisalem nie ma w nim żadnych "konkretów i odpowiedzi"? Czy mam też wyjaśnić dlaczego posty bez konkretów i odpowiedzi sa bezsensowne?

arturoooo napisał:
Rozumiem, że nie wpadłeś na to aby wysłać zapytanie bezpośrednio do linii lotniczych? :o
Do WizzAir wysyłałem zapytania wielokrotnie, za każdym razem odpowiedź była nie na temat, podkreślajaca jak im bardzo zależy na zadowoleniu klientów.

Miales kiedys z tym jakikolwiek problem, czy to tylko twoje dywagacje? Latalem z wizzem kilkadziesiat razy, innymi liniami tez. Nigdy nie spotkalem sie z sytuacja abym nie zdarzyl dojsc do bramki. Zwlaszcza, ze tak naprawde gate podawany jest duzo wczesniej niz opisujesz

mypetro napisał:
Miales kiedys z tym jakikolwiek problem, czy to tylko twoje dywagacje? Latalem z wizzem kilkadziesiat razy, innymi liniami tez. Nigdy nie spotkalem sie z sytuacja abym nie zdarzyl dojsc do bramki. Zwlaszcza, ze tak naprawde gate podawany jest duzo wczesniej niz opisujesz
Troche nie na temat, ale tak - na trasie na ktorej latam jest to nagminnie. Nie zdarzylo sie, aby bramka byla podana wvzesniej niz 50 minit przed odlotem.

I czy w zwiazku z tym zdarzylo ci sie kiedykolwiek zamkniecie bramki zanim doszedles do niej?

mypetro napisał:
I czy w zwiazku z tym zdarzylo ci sie kiedykolwiek zamkniecie bramki zanim doszedles do niej?

Tak.
Bardzo bym prosil, aby wrocic na watek tego tematu, ktorym sa zapisy w regulaminie, a nie moje osobiste doswiadczenia.

loco1 napisał:
Zapomniałeś dopisać, że nastąpiło to z powodu robienia zbyt długo zakupów w sklepie na lotnisku.
Kurcze, myslalem ze zrozumiesz za pierwszym razem jak pisalem, ze prosze o nie pisanie bezwartosciowych postow :)
Widze tez, ze wyciales ladnie cytat do momentu do ktorego udalo Ci sie zrozumiec post. Proponuje abys podjal wyzwanie i sprobowal przeczytac druga czesc mojego posta, gdzie prosilem o skupieniu sie na wlasciwym watku tego tematu :)

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Z jakiego punktu początkowego? Czy zawsze samolot odlatuje z tej samej bramki?
Z "poczekalni" za security, czyli miejsca skad rozchodza sie drogi do roznych bramek w rozne strony.
Nie, z roznych. Aczkolwiek samoloty WizzAir najczesciej odlatuja z najbardziej odleglych bramek.

ulong napisał:
czyli miejsca skad rozchodza sie drogi do roznych bramek w rozne strony.
A zatem oczekuj na informacje w połowie terminala - skrócisz czas dojścia. I przyśpiesz kroku oraz skończ zakupy i wizyty w toalecie na 45 minut przed odlotem.

No chyba, że ten problem nie dotyczy wyłącznie Ciebie, tylko po prostu zwykle samolot odlatuje pusty, bo nikt z pasażerów nie jest w stanie zdążyć? ;-)

loco1 napisał:
A zatem oczekuj na informacje w połowie terminala - skrócisz czas dojścia. I przyśpiesz kroku oraz skończ zakupy i wizyty w toalecie na 45 minut przed odlotem.

No chyba, że ten problem nie dotyczy wyłącznie Ciebie, tylko po prostu zwykle samolot odlatuje pusty, bo nikt z pasażerów nie jest w stanie zdążyć? ;-)
Jestes naprawde tak glupi czy tylko udajesz?

ulong napisał:
WizzAir zamyka bramkę później, np wpuszcza ludzi którzy przybyli do 20 minut przed odlotem. Dlaczego w tym momencie przybywając na lot 15 minut przed odlotem mam być inaczej traktowani niż Ci co się spóźnili tylko 5-10 minut?
Bo mają do tego prawo.

A może dodatkowo Cię nie lubią, jeśli jesteś tam tak samo chamski, jak na forum?

Powrót