Wjazd do Niemiec na kilka godzin

• Autor wątku Autor wątku bercikftw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bercikftw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Mam pytanie związane z tą całą "nowa kwarantanną".

Jak wygląda sytuacja gdy nie jestem jeszcze zaszczepiony i nie posiadam negatywnego testu?

Jutro bardzo pilnie i niespodziewanie muszę jechać do Berlina odebrać przyjaciółkę (zaszczepiona) i wrócić z nią do Polski. W zasadzie po przekroczeniu granicy nawet nie wystawie nosa z samochodu. Czy w takiej sytuacji również będę skierowany na kwarantannę? Co zrobić żeby dograć ten wyjazd tak jak należy?

Dzięki i pozdrawiam!

Wydaje mi się, że na wjazd do Niemiec z Polski (o ile nie przebywało się wcześniej na obszarach podwyższonego ryzyka) nie trzeba mieć wyniku badań pk. COVID-19, ani zgłaszać elektronicznie wjazdu (należy jednak to sprawdzić przed wyjazdem na stronach Auswärtiges Amt (niemieckie MSZ) lub ambasady Niemiec.

Natomiast wjeżdżając do Polski masz mieć wynik testu (w języku polskim lub angielskim, wykonany nie później niż na 48 godzin przed przekroczeniem granicy). Jeśli nie masz, zostajesz skierowany na kwarantannę, możesz ją skrócić, jeśli po wjeździe do Polski zrobisz test w ciągu 48 godzin. Koleżanka musi mieć potwierdzenie zaszczepienia obiema dawkami (lub jedną w przypadku szczepionek jednodawkowych).

Więcej informacji:
strony Straży Granicznej
informacje GIS

PS To co będziesz robił za granicą nikogo nie interesuje, liczy się sam fakt przekroczenia granicy. Jakbyś całą podróż odbył w kombinezonie ochronnym, niemiałoby to żadnego znaczenia.

Ostatnia edycja:
Powrót