Wjazd za znak B-1, wezwanie od strazy miejskiej

• Autor wątku Autor wątku Konradooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konradooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Niestety jestem zmuszony poprosic o porade ponieważ otrzymałem wezwanie w zwiazku z wykroczeniem polegajacym na wjazd za znak B-1. Jestem kierowcą taksowki Uber/bolt i nie wiedzialem wtedy o tym zakazie, tym bardziej, że jestem z innego miasta a druga sprawa te kamery wtedy byly od niedawna. Ostatnio z miesiac temu bylem zatrzymany tam (na tej ulicy) przez straz miejsca i wtedy dali mi mandat i punkty. Wiec ok zlapali na goracym uczynku - trudno. Teraz przyszlo mi ponowienie z urzedu miasta oplacenia tego mandatu - opłacę i wezwanie ze strazy odnośnie kolejnego wykroczenia też tam. Proszę o pomoc bo 8pkt za cos takiego jest niedorzeczne. Jak tego uniknąć by wyjść z tego bez pkt. i mandatu? To wezwanie jest podejrzane. Ani nie mam do niego żadnego zdjećia, ani jakiegokolwiek dowodu. Ponadto jak zadzwonilem do strazy to Pan mi powiedzial, ze oni mi nie maja obowiazku udostepniac nagrań/zdjęć. I teraz jak z tego wyjść?

https://lublin.eu/lublin/przestrzen...a-stare-miasto-pod-okiem-kamer,15,5232,1.html

Na dole napisane jest: Wjazd na Stare Miasto jest możliwy na podstawie identyfikatorów. Dodatkowo mogą wjeżdżać pojazdy zaopatrzenia (w godz. 6.00-11.00), pojazdy służb komunalnych, Straż Miejska, Policja oraz taksówki przewożące osoby starsze, bądź z niepełnosprawnościami.

A może ja wiozłem włąśnie osobę niepełnosprawną lub starszą? Tylko teraz pytanie czy się podkładać, że to ja bo moze wlasnie o to im chodzi?

Czy wskazać kogokolwiek, np jakieś imie i nazwisko np. ukraińca. Nie musze przeciez znac jego konkretnych danych osobowych? Jakieś imie i nazwisko wystarczy? Czy moglbym udostepnic komuś wtedy taksówkę? Bo domyslam sie ze mialem numery boczne i koguta taxi wtedy na aucie.

Gdzieś w artykule ktorymś czytałęm, że za taki wjazd za zakaz beda mandaty karne i wysylane zdjecia wykroczenia. Ja nic takiego absolutnie nie dostałem. Mam tylko wezwanie jak w zalaczniku. Zeby sie zglosić jeśli to ja popelnilem wykroczenie, albo wskazac innego kierujacego, lub przyjac mandat lub ewentualnie wyjaśnić sytuację. Może oni tylko maja tablice rejestracyjna i nawet nie widza kto kierował. Przecież wtedy moglem np. być na imprezie i nie pamietac czy komus porzyczałem auto lub mogla byc inna sytuacja.

b6192681b0fd3820015e3742249ac069.html

Link do zdjecia wezwania:
https://megawrzuta.pl/download/b6192681b0fd3820015e3742249ac069.html

Ostatnia edycja:
Konradooo napisał:
nie wiedzialem wtedy o tym zakazie

Więc trzeba patrzeć na znaki, a nie na nawigację w aplikacji.

Konradooo napisał:
Teraz przyszlo mi ponowienie z urzedu miasta oplacenia tego mandatu

Jeżeli 100 razy w ciągu dnia wjedziesz w to miejsce = nie zastosujesz się do znaku, to 100 raz dostaniesz mandat i punkty.

Konradooo napisał:
Jak tego uniknąć by wyjść z tego bez pkt. i mandatu?

To jest forum prawne, nikt tutaj nie będzie Ci pomagał w uniknięciu odpowiedzialności.

Konradooo napisał:
Ani nie mam do niego żadnego zdjećia, ani jakiegokolwiek dowodu. Ponadto jak zadzwonilem do strazy to Pan mi powiedzial, ze oni mi nie maja obowiazku udostepniac nagrań/zdjęć. I teraz jak z tego wyjść?

Możesz odmówić przyjęcia mandatu karnego, wówczas w trakcie postępowania w sprawie o wykroczenie, a następnie postępowania przed sądem będziesz mógł się zapoznać z materiałem dowodowym.

Konradooo napisał:
A może ja wiozłem włąśnie osobę niepełnosprawną lub starszą? Tylko teraz pytanie czy się podkładać, że to ja bo moze wlasnie o to im chodzi?

Osoba zostanie powołana na świadka i tyle. Wyjaśni się, czy jest osobą niepełnosprawną lub starszą.

Konradooo napisał:
Czy wskazać kogokolwiek, np jakieś imie i nazwisko np. ukraińca. Nie musze przeciez znac jego konkretnych danych osobowych? Jakieś imie i nazwisko wystarczy?

Art. 96 § 3 kw sobie poczytaj, uniknięcie odpowiedzialności za wykroczenie z art. 92 § 1 kw nie sprawi magicznie, że nie poniesiesz żadnej odpowiedzialności. Sądy również już się nauczyły, że uważnie trzeba podchodzić do tego, co dokładnie kierujący wskazał i czy nie była to lipa.

Konradooo napisał:
Gdzieś w artykule ktorymś czytałęm

Jak będziesz wiedzę czerpał z artykułów w Internecie, to daleko nie zajedziesz i co najwyżej będziesz jeździł rowerem lub chodził piechotą.

Powrót