H
hanomag
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Witam,
w zeszłym roku moji rodzice, będący rolnikami, przeszli na emeryturę. Cały swój majątek rolny przepisali jednak na moją siostrę (jedyne rodzeństwo). Przed przejściem na emeryturę, ojciec kilkukrotnie zapowiadał mi, że ze względów wyznaniowych, nie otrzymam w spadku nic. Określał, że mam wybór: albo "sekta", albo gospodarka.
Mieszkam zagranicą, poza UE.
Kościół do którego należę, jest zarejestrowany w MSW, działa w pełni legalnie.
Stosunki z rodzicami i siostrą mamy poprawne. Wraz z żoną i synem, odwiedzamy moich rodziców w Polsce kilka razy w roku.
Moje pytania:
1. Czy istnieją przepisy, które gwarantują mi prawo do połowy spadku?
2. Czy istnieje jakiś okres przedawnienia, po którym nie będę miał prawa do ubiegania się o swoją część?
3. Jeśli zdecyyduję się na wytoczenie sprawy, od czego zacząć?
w zeszłym roku moji rodzice, będący rolnikami, przeszli na emeryturę. Cały swój majątek rolny przepisali jednak na moją siostrę (jedyne rodzeństwo). Przed przejściem na emeryturę, ojciec kilkukrotnie zapowiadał mi, że ze względów wyznaniowych, nie otrzymam w spadku nic. Określał, że mam wybór: albo "sekta", albo gospodarka.
Mieszkam zagranicą, poza UE.
Kościół do którego należę, jest zarejestrowany w MSW, działa w pełni legalnie.
Stosunki z rodzicami i siostrą mamy poprawne. Wraz z żoną i synem, odwiedzamy moich rodziców w Polsce kilka razy w roku.
Moje pytania:
1. Czy istnieją przepisy, które gwarantują mi prawo do połowy spadku?
2. Czy istnieje jakiś okres przedawnienia, po którym nie będę miał prawa do ubiegania się o swoją część?
3. Jeśli zdecyyduję się na wytoczenie sprawy, od czego zacząć?