Wkluczenie ze spadku rolnego

• Autor wątku Autor wątku hanomag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanomag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
w zeszłym roku moji rodzice, będący rolnikami, przeszli na emeryturę. Cały swój majątek rolny przepisali jednak na moją siostrę (jedyne rodzeństwo). Przed przejściem na emeryturę, ojciec kilkukrotnie zapowiadał mi, że ze względów wyznaniowych, nie otrzymam w spadku nic. Określał, że mam wybór: albo "sekta", albo gospodarka.

Mieszkam zagranicą, poza UE.
Kościół do którego należę, jest zarejestrowany w MSW, działa w pełni legalnie.
Stosunki z rodzicami i siostrą mamy poprawne. Wraz z żoną i synem, odwiedzamy moich rodziców w Polsce kilka razy w roku.

Moje pytania:
1. Czy istnieją przepisy, które gwarantują mi prawo do połowy spadku?
2. Czy istnieje jakiś okres przedawnienia, po którym nie będę miał prawa do ubiegania się o swoją część?
3. Jeśli zdecyyduję się na wytoczenie sprawy, od czego zacząć?

1. Czy istnieją przepisy, które gwarantują mi prawo do połowy spadku?
2. Czy istnieje jakiś okres przedawnienia, po którym nie będę miał prawa do ubiegania się o swoją część?
3. Jeśli zdecyyduję się na wytoczenie sprawy, od czego zacząć?

1. nie ma takich przepisów, w podanej przez Pana sytuacji powinien Pan rozeznać się w regulacjach Kodeksu Cywilnego o zachowku (art. 991 kc do art 1011 kc). Zachowek to roszczenie o zapłatę, przysługuje Pan jako najbliższej rodzinie - po każdym z rodziców oddzielnie.
2. jeżeli przyjmiemy, że będzie Pan ubiegać się o zachowek to roszczenie to przedawnia się z upływem 5 lat od dnia ogłoszenia testamentu (gdy ważny testament sporządzano) względnie 5 lat od dnia otwarcia spadku (gdy ważnego testamentu nie sporządzano).
3. Przyjmując, że będzie ubiegał się Pan ubiegał od siostry o zachowek po danym spadkodawcy to wytoczenie sprawy jest możliwe dopiero po śmierci danego spadkodawcy.

Powrót