wkradzione hasło do wifi szkole

• Autor wątku Autor wątku uczen01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uczen01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie podczas lekcji w szkole usiłowałem wykrasc hasło do wifi ,ponieważ został mi udostępniony komputer przez nauczyciela .Nie udało mi się zapisać hasła ale je poznałem i nauczyciel mnie przylapal. Nie skorzystałem z wifi. Czy podlegam jakiejś karze ?

A by poznac haslo po prostu otworzyles panel wifi czy musiales obchodzic zabezpieczenia lub logowac sie za pomoca domyslnych danych administratora itp ?

Ile masz lat ?

Nacisnełem na sieć > własciwosci > pokaz haslo, doslownie 3 klikniecia
komputer był na administratorze ale nie musialem nic potwierdzać ze chce pokazac haslo
Mam 15 lat.

Ostatnia edycja:
Art. 267. Kodeksu Karnego
§ 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.
§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1-3 ujawnia innej osobie.
Art. 269a. Kodeksu Karnego
Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie, utrudnienie dostępu lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej,podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Czy to nie podchodzi pod to ? lub cos z tego

Nie, ogolnie jestes nieletni a po drugie odpowiedzialnosci jako takiej karnej za to nie ma. Reszta to kwestia szkoly co znajdzie sie na ciebie w statucie np.

Abstrahując, od tego, że zajrzałeś tam gdzie może nie powinieneś ....
SZKOŁA JEST DLA UCZNIÓW.
Dziwie się, że musiałeś "wykradać hasło",które generalnie powinno być ogólnodostępne dla uczniów, skoro szkoła zainwestowała w WI FI, ale oczywiście znajdzie się rzesza antyfanów tego poglądu.

Udostępniać wi fi? No nie wiem, to jest potrzebne na lekcjach i tylko na lekcjach. Co jeszcze szkoła ma dać uczniom? :D

Powrót